23
Mayıs
2024
Perşembe
AKÇAKALE - ŞANLIURFA

Akçakale'de topraklar çoraklaşıyor!

Şanlıurfa’nın Harran Ovası’ndan sonra, Akçakale Ovası’nda da tuzlulaşma sorunu gündeme geldi.

Akçakaleli çiftçiler, Harran’dan sonra kendi ovalarında da tuzlulaşmanın başladığını belirterek, topraklarının çoraklaştığını söyledi. Akçakale İlçesi’ndeki çiftçiler, bereket fışkıran topraklarında şimdilik tuzlulaşmanın hakim olduğunu ifade ederek, sorunlarını İl Genel Meclis üyelerine anlattı. İl Genel Meclis üyeleri de tuzlulaşma sorununu Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerine aktararak, çiftçilerin sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını istedi.

DSİ 15. Bölge Müdür Vekili Fethi Deniz, tuzlulaşma sorununun yalnız Harran’ın, Akçakale’nin sorunu olmadığı kaydederek, "Bu sorun hepimizin sorunudur. Drenaj kanallarının açılması çalışmaları hızlı bir şekilde sürüyor. Bizler kadar Köy Hizmetleri de ilgileniyor. Ana drenaj kanalları bizim, tarla içi drenaj çalışmaları Köy Hizmetleri’nin yetkileri dahilindedir. Önümüzdeki en büyük sorun, ödenek sorunudur. Tarla içi drenajlarının uygun hale getirilmesi için ödeneğe ihtiyaç var. Aslında burada sulama birliklerine büyük görevler düşüyor. GAP ile birlikte hayat bulan topraklarda su, sulama birliklerine teslim edildi. Birliklerin de gayret etmesi gerekiyor. Birlikler, yetkililerini kullansınlar" dedi.

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Mehmet Altun ise tuzlulaşma sorununun milli bir sorun olduğunu belirterek, "Çanakkale’de bir avuç toprak için canlar verdik. Buradaki topraklarımızın elden gitmesine müsaade etmeyiz. Uydudan çalışmalarımız var. Bununla ilgili olarak bakanlığa bir rapor hazırlıyoruz. Hastalığın teşhisi bellidir. Önemli olan çözümdür. Bu sorunu mutlaka çözeceğiz. Suyu yerinde kullanırsak hayattır, yerinde kullanmasak zehirdir. Bu soruna ekonomik analiz getireceğiz. Suyu fazla ve bilinçsizce kullananlara cezai müeyyide getirmelidir. Yoksa herkes kendi toprağımdır diyerek suyu istediği gibi kullanır ve topraklarımız elden çıkar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2005 Salı 11:02:35
Güncelleme :18 Mayıs 2005 Çarşamba 16:21:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?