18
Mayıs
2024
Cumartesi
AKÇAKALE - ŞANLIURFA

Aşırı sıcağa karşı kerpiç ev

KAVURUCU SICAKLARA ANTERNAFİF, KERPİÇ EVLER

Şanlıurfa'nın Akçakale ve Harran bölgesinde aşırı sıcakların 50 dereceyi bulduğu şu günlerde insanlar, kerpiç evler sayesinde kavurucu sıcaklardan korunmaya çalışıyor.

Bölge insanının yazları serin kışları ise içinin sıcak olmasından dolayı kerpiç evlere rağbet gösterdikleri ifade edildi. Kavurucu sıcakların 50 dereceyi bulduğu yaz aylarında kerpiç evlerin içinin adete klima çalışıyormuş gibi serin olduğunu belirten vatandaşlar, çamurun samanın karışmasında izolasyon vazifesi gördüğünü söylediler. Kerpiç evde oturanlar vatandaşlar; "Kerpiç evlerin duvarları 55 santim kalınlıktan oluşuyor. Kerpiç evlerin duvarları hem içerden hem de dışarıdan iki kat samanla yoğrulmuş çamurdan sıvanıyor. Bu sebepten dolayı güneşin eve yakıcı ısısı engellenmiş oluyor. Bu aynı şekilde kışın soğuklar içinde geçerlidir" dedi.

1960 yılında yaptıkları kerpiç evi hala kullandıklarını ve çok sıhhatli olduğunu söyleyen Akçakale sakinlerinden Halil Karaca, "Evin kerpicini yaptığımda ben bir yıllık evliydim ve belediye işçiliği yapıyordum. Eşimle sabahın erken vaktinde güneş doğmadan kalkıp, 300 adet kerpiç kestikten sonra işe giderdim. Tam bir buçuk ayda kerpiç kesimini bitirdik. Toplam 4 bin 500 kerpiç yaptık. Kerpiç kalıbımız en büyük kalıp olan 55 santimdir. Evin duvarları bittikten sonra direklerini yaptık ve üzerini tahta, ardından hasır serdik. O bittikten sonra buğday sapı ile üzerini örttük. Beton evde oturmak için mutlaka ya klima ya da vantilatör çalıştırmanız gerekir. Ama bizim böyle bir derdimiz yok. Ancak yeni nesil ne hikmetse beton eve rağbet ediyor. Ben beton evde oturamıyorum açıkçası sıkılıyorum. Kerpiç evin doğal bir kokusu var. Kerpiç evde yaşamak çöz özel bir durum. Ben kerpiç evi villaya değişmem. Kerpiç evler şimdi klimasız içi buz gibi" diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Cemil İpekçi'nin, Sonsuz Şükran köyünde "organik evler" olarak adlandırdığı kerpiçten evlerde bundan böyle yaşayacağını, Kerpiç evlerin zaten organik olduğunu ifade etmesi, Binlerce yıldır yapılan usulle inşa edilen kerpiç evler, samanla, sazlarla yapılan, hava alan, insanı zehirlemeyen tam tersine birçok hastalığa iyi geldiğini söylemesi kerpiç evlerin ne denli insan sağlığına faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.

KAVURUCU SICAKLARA ANTERNAFİF, KERPİÇ EVLER
KAVURUCU SICAKLARA ANTERNAFİF, KERPİÇ EVLER
İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2010 Salı 09:54:00
Güncelleme :14 Temmuz 2010 Çarşamba 15:23:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?