16
Mayıs
2024
Perşembe
AKÇAKALE - ŞANLIURFA

İnsan hakları konferansı

Akçakale İlçesi'nde insan hakları etkinlileri kapsamında bir konferans düzenlendi. Akçakale Kaymakamlığı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen "İnsan Hakları" konulu konferans konuşmacı olarak Harran Üniversitesi Akçakale Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi İlhan Cevheri konuşmacı olarak katıldı.

İlçe Halk Kütüphanesi'nde gerçekleşen ve kalabalık bir davetli topluluğunun dinleyici olarak katıldığı konferansta konuşman İlhan Cevheri, insan hakları ihlallerinin yoğun olarak yaşandığı global dünyada insanın yaşam hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya üzerinde sayısız insan hakları ihlallerinin yapıldığını belirten Harran Üniversitesi Akçakale Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi İlhan Cevheri, "Oysa insan, Allah tarafından eşrefi mahluk alarak yaratılmıştır. Bu vesileyle yaratılmış bir canlıya saygı duymak ve yaşam hakkını korumamız gerekir. İnsan hakkı öncelikle; insanın yaşam hakkına saygı göstermekle başlar. Bu anlamda onun düşüncesine, rengine dinine,ırkına ve mezhebine saygı gösterip yaşam tarzını kısıtlamamamız gerekir. İnsanlar dünyada eşit paylaşım ve adil dağıtım ile insanlar arası dengeyi tutmak zorundadır. Aksi takdirde ihlaller başlar. Bu günün dünyasında ihlallerin temelinde paylaşıma razı olmayanların gösterdiği adaletsizlik yüzünden, insan hakları ihlalleri yaşanmaktadır" dedi.

1948'de kabul edilen insan hakları bildirgesinin ülkeler düzeyinde kabul edilip teminat altına alındığı hatırlatan İlhan Cevheri, "İnsan hakları bildirgesi ile insanların, özgürlük, eşitlik, adalet, düşünme ve düşündüğü gibi yaşama hakları korunma altına alınmıştır. En önemlisi yaşam hakkı koruma altına alınmıştır. İnsanın özgürlüğü korunmazsa medeniyetlerin dahi sonu gelir. Bugünü eğitimcileri olarak üzerinde durulması gereken en temel hak insan hakkı olmalıdır. Bu hakkı yeni nesillere öğretmeli ve örneklik gösterilmelidir. Bütün dinler insan haklarına titizlikle önem göstermişlerdir. Özellikle İslam dini ve Peygamberin veda hutbesinde bu ayrıntıları görebiliriz. İnsan hakları bildirgesi toplam 30 maddeden müteşekkildir. İnsan hakları bildirgesi 1953 yılında yürürlüğe girmiş 40 devlet altına imza atmıştır" şeklinde konuştu Konferans sonunda İnsan Hakları Haftası dolayısı ile okullar arası yapılan resim yarışmasında birinci gelen İbn-i Sina ilk öğretim okulun öğrencisi İslim İlan, şiir dalında birinci olan İbn-i Sina ilköğretim okulundan Fatma Çiçek ile kompozisyon yarışmasında birinci olan Ahmet Yasevi ilköğretim okulu öğrencilerinden Zehra Usluya çeşitli hediyeler verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 12:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?