19
Mayıs
2024
Pazar
AKÇAKALE - ŞANLIURFA

Yerleşim alanları tehdit altında

Akçakale ilçesine bağlı yerleşim yerlerindeki taban suyunun yükselmesi köylüleri tedirgin ediyor.

Akçakale ilçesine bağlı Yukarıderen Köyü Kayacık Mezrası'nda taban suyunun yükselmesinden dolayı bazı evler yıkılmaya başladı. Evleri yıkılan köylüler evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Geçen yıl köyde ev yapan köylüler evlerinde taban suyunun yükselmesinden dolayı toprak duvarlarda çürüme olduğunu söylediler. Taban suyu yükselmesinden dolayı köy içerisindeki alanlar adeta bataklığı andırıyor. Köylüler okula giden öğrencilerin yürümekte zorlandıklarını ifade ettiler.

Evlerinin tek tek çürümeye başladığını ifade eden Kayacık Mezrası sakinleri, köyü bu durumdan kurtarmak için önlem alınması için yetkililerden çözüm bekliyor. Mezra sakinlerinden İsa Başboğa, taban suyunun yükselmesinden dolayı kendi evinin yıkıldığını belirterek, "Benim evimin yıkılmasıyla, şimdi geçici olarak tarım işçiliğine giden bir vatandaşın evinde kalıyorum. Oda iki ay sonra gelecek o zaman ben nereye gideceğim bilmiyorum" dedi.

Bir başka köylü Halil Emin Başboğa ise daha önce durumlarını yazılı şekilde yetkililere bildirdiklerini ifade ederek, "Mağduriyetimizi yazılı dilekçelerle yetkililere aktardığımız halde kimse bize yardımcı olmadı. Köyümüzü terk edip nereye gidelim? Maddi durumu iyi olan 5-6 kişi Şanlıurfa'ya taşındı. Köy yerleşim yerinin taban suyunun yükselmesi ile birlikte tarlalarımızı da 4-5 yıldır ekemiyoruz. Tarlalarımız da çoraklaşmış durumda. Yetkililerin bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Taban suyunun yükselmesinden dolayı köyün ortasında bataklık oluşmuş durumda. Bu bataklık her türlü mikrobun oluşmasına zemin hazırlıyor. Çocuklarımızın sağlığına etki etmesinden endişe duyuyoruz. Eğer müdahale edilmezse köylü, köyü terk etmek zorunda kalacaktır. Çünkü köy gittikçe bataklık olmaya başladı. Yetkililerin sesimizi duymasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kayacık Mezrası sakinlerinden Emine Başboğa da evlerinin yıkıldığını söyleyerek, "Devlet bize yardım etsin. Gidecek hiçbir yerimiz yok. Evlerimizle birlikte tarlalarımızda çoraklaştı. Ne olacak bu halimiz? Devlet büyüklerimizden bize yardımcı olmasını istiyoruz. Bir anne olarak sesimizi duysunlar" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 14:25:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?