27
Mayıs
2024
Pazertesi
AKÇAKALE - ŞANLIURFA

Yün yatak hala revaçta

Hazır yatakların çıkmasıyla yün yataklar özelliğini ve ilgiyi kaybetmesine rağmen, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde yünler halen revaçta.

Geçmiş yıllarda yün satış merkezi olarak bilinen Güneydoğu'da yün satıcılarının bir çoğu işi bıraktı. Şanlıurfa'da uzun yıllar yüncülükle uğraşan esnaf, yünlerin eskisi gibi fazla rağbet görmediğini ancak kırsal alanlarda oturanların yün yatak kullandıklarını söyledi.

Şanlıurfalı yüncüler, "Eskiden yüncülük kazançlı ve geçerli bir meslekti. Babalarımız bizlere bu mesleği miras bıraktılar. Çok kazançlı bir meslek olduğu için bizlerde devam ettik. Yıllarca köylerden yün getiren köylümüzden yünleri alırdık ve onları temizledikten sonra satardık. Yün yatak kullanıldığı zaman müşteriye yün yetiştiremiyorduk. Eskiden yaz aylarında işe yetişemeyip yanımızda eleman çalıştırırdık. Çünkü yaz ayları geldiğinde düğünler başlardı ve çeyiz hazırlıkları yapılırdı. Ancak hazır yatakların çıkmasıyla yün alımı ve satımı durmuş durumda. Yüncülük işi bitti sayılır artık. Ama köylerde halen yün yatak hazırlayanlar var. Onlar da yün almaktan çok koyunlarının yünlerini kırparak kendileri yatak yapmak için hazırlıyorlar" dediler.

iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 10:03:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?