17
Mayıs
2024
Cuma
CEYLANPINAR - ŞANLIURFA
Belediye Sayfaları

Ceylanpınar'da bayram sevinci

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde bayramlaşma heyecanı başladı. Şanlıurfa’daki akrabalarının yanında bayram geçirmek isteyen 2 bin 934 kişi, bugün sabah saatlerinden itibaren Ceylanpınar İlçesi’ndeki sınır kapısından geçmeye başladı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşma gereği dini bayramlarda gerçekleştirilen 48 saatlik sınır ötesi bayramlaşma, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde bugün başladı. Sabahın erken saatlerinde sınıra yakın bir bölgede toplanarak gelecek akrabalarını bekleyen vatandaşlar, yetkililerden 48 saat olan sürenin uzatılmasını talep ettiler.

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ve diğer ilçelerinde bulunan akrabalarının yanında Ramazan Bayramı’nı kutlamak isteyen Suriyeli 2 bin 934 kişi, sınırda kurulan bilgi işlem merkezinden evraklarını göstererek akrabalarıyla buluşmaya başladılar. Türk tarafına geçen Resuleyn Mıntıka Müdürü Albay Tahsin El Sarrac ile Ceylanpınar Kaymakamı Musa Uslan, akrabalarını bekleyen Türk vatandaşlarının bayramlarını kutlayarak çiçek verdiler.

Sabah 09.00’da başlayan geçişlerde ilk olarak Suriye’nin Resuleyn Kasabası’nda oturan Muhammet Haskavi iki çocuğuyla birlikte amca oğlu Ahmet Yılmaz’ı görmek için sınırdan giriş yaptı. Amca oğluyla buluşan Suruyeliler, birbirlerinin bayramlarını kutladılar.

TAŞIMA KRİZİ

48 saatliğine Türkiye’deki akrabalarının yanına gelen Suriyeliler’in getirdikleri hediyelik eşyaları taşımaları sırasında kriz yaşandı. Ceylanpınar’da oluşturulan taşıma ekiplerinin kısa mesafeler için 10 milyon lira ücret istemeleri üzerine Suriyeliler tepki gösterdi. Fiyatın fazlalığından şikayetçi olan Suriyeliler’in bazıları, kendi eşyalarını indirerek sırtlarında taşımayı tercih ettiler.
Türkiye’deki akrabalarının yanına gelen Suriyeliler’e yardımcı olmak üzere güvenlik güçleri hoparlörlerle duyuru yaptılar.

Bu arada 09-10 Ocak 2000 tarihinde başlayan sınır ötesi bayramlaşmadan şimdiye kadar 25 bin 113 kişinin faydalandığı öğrenildi. Yetkililer, 9 bayramda Türkiye’den 9 bin 380, Suriye’den ise 15 bin 283 kişinin akrabalarıyla bayramlaştığını belirttiler.

ceylanpınar
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2004 Salı 12:46:09
Güncelleme :15 Nisan 2005 Cuma 14:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?