6
Mayıs
2024
Pazertesi
CEYLANPINAR - ŞANLIURFA
Belediye Sayfaları

Hayatları felç eden savaş!

Suriye'deki iç savaşı Türkiye'de en yakından hisseden yer Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi. Yaklaşık 80 bin nüfusluk ilçede kime dokunsanız bin ah işitiyorsunuz. Başka şehirlere taşınarak darmadağın olan aileler, siftah yapmadan kepenk kapatan esnaf, ilçenin boşaltılacağı endişesini taşıyan halk…

Suriye'nin Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesinde PKK'nın Suriye uzantısı PYD ile El Nusra birlikleri arasında 16 Temmuz'dan beri süren çatışmalar sınır hattında bulunan Ceylanpınar'da hayatı felç etti. Ceylanpınarlılar artık her patlama, silah sesinden ürküyor. İlçe halkının rüyaları ise şarapnel parçası patlama ve çatışmalardan ibaret.

MEMURLAR TAYİN İSTİYOR

Ceylanpınar'daki memurlar da tayinini başka yere almak için çabalıyor. Zaman'da yer alan habere göre, esnaf iş yapamamaktan mustarip, birçok ilçe esnafı aldığı krediyi ödemekte güçlük çekiyor.

"CEYLANPINAR BIÇAK AĞZINDA"

Birçok mermi ve şarapnel parçalarının isabet ettiği Ceylanpınar'da can ve mal endişesi sürüyor. Bir zamanlar ticaretin yoğun olduğu ilçede hayatın durduğunu, dükkanların kepenk kapattığını belirten Ceylanpınar Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, "Şarapnel parçaları yatağımızda bizi vuracakmış endişesi ile uyuyoruz. Her nefesi can korkusu ile alıp veriyoruz. Ceylanpınar diken üstünde değil bıçak ağzında." diyor.

"İLÇEDE ARAP KÜRT ÇATIŞMA ÇIKARTMAK İSTİYORLAR"

Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan, "Yakında yerel seçim yaşanacak. Orada bir Arap ve Kürt çatışması oluşturulmaya çalışılıyor. Ceylanpınar'da her yaralanan Arap, Kürtlere husumet besliyor. Kürtler de Araplara karşı aynı duyguları taşıyor. Bu durum tehlikeli bir aşamaya gelmedi fakat bunun zemini hazırlanıyor." diye konuştu.

Ceylanpınar'da birliktelik kurmak için bölgedeki STK ve muhtarlarla toplantı düzenlediklerini de anlatan Arslan, oluşturulan ortak eylem planı ve yol haritası ile bölgenin daha huzurlu olacağını dile getirdi.

"GÖÇLER BAŞLADI, GELECEK SENE EĞİTİM DURACAK"

Başkan Arslan, ilçenin büyük bir kesiminin boşaldığını, önümüzdeki yıl eğitimin tamamen duracağını da söyledi. Sınır boyundaki iki okulun tahliyesinin söz konusu olduğunu belirten Arslan, "Bu anlamda eğitimin önümüzdeki yıl aksayacağını düşünüyoruz. Nasıl bir sonuca evrileceğini de bilmiyoruz." dedi.

ESNAF KAN AĞLIYOR

Ceylanpınar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Kahraman da, durumun vahametini, "Esnafın işi çok zor durumda. İşler yüzde 50 oranında azaldı. Çarşı çok durgun. Birçok esnaf aldığı krediyi ödeyemiyor, senetler karşılıksız kalıyor. Bankalarda esnafın sicili bozuldu." sözleriyle aktarıyor.

"KENDİ YURDUMUZDA MÜLTECİ DURUMUNDAYIZ"

Ceylanpınar Nakliyeciler Kooperatif Başkanı Abdulkadir Abak da Ceylanpınarlıların evlerini onarımdan bile geçirmediğini belirtiyor ve ekliyor: "Kendi yurdumuzda adeta mülteci durumuna düşme endişesi bizleri ürkütüyor. Ancak her şey belirsiz. Gelecek sene nerede olacağımızı kestirmek mümkün değil."

CEYLANPINARLILAR, MALATYA'YA MI TAŞINIYOR?

Sokaklarda olağanüstü bir durum yaşanması halinde Ceylanpınarlıların Malatya'da hazırlanacak kamplara taşınacağı yönünde söylentilerin artmaya başlaması da halkı tedirgin ediyor. Kimi bunun imkansız olduğunu, kimi toprağını kalıcı bir şekilde bırakıp gitmeyeceğini söylüyor.

...
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2013 Perşembe 19:15:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?