18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM
Belediye Sayfaları

UNESCO'dan sonuç çıkmadı

Şanlıurfa Valiliği'nin bir süre önce Harran ilçesinin dünyada korunması gereken kültür varlıkları listesine alınması için BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) nezdinde başlattığı girişimlerinden bir sonuç alınamadı.

Dr. Nurettin Yardımcı başkanlığında Harran'da 17 yıldır yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili olarak dönemin valisi tarafından incelemelerde bulunulmuş ve valilik konuyla ilgili çalışmaları başlatmıştı.

Kazı çalışmalarını yürüten Dr. Nurettin Yardımcı, yapılan başvurunun destekçisi olacaklarını belirterek, "Harran, M.Ö. 5 binlere kadar uzanan bir tarihe sahip. Dünyanın en büyük İslam eserleri kazısı burada yapılıyor. Yöre eski Tunç Çağları, Hititler, Roma, Bizans ve bütün devirleri kapsayan bir yerleşim merkezi ve bir antik merkez. Ulu Cami dediğimiz veya eski adıyla Cennet Camii, üniversite binasının olduğu yerdir. 744'te Emevilerin, M.Ö. 612'de ise Asurların başkenti oldu. Harran'ın, eski çağlarda Ur'dan sonra Mezopotamya'da en önemli dini merkezi olduğunu biliyoruz. Hz. İbrahim burada 10 sene yaşamıştır. Bu tarihle dolu ilçemizin, korunması gereken kültür varlıkları listesine alınması için de UNESCO'ya valililik tarafından müracaatta bulunulmuştu. Biz de bunun destekçisi olacağız. Bunu da başaracağız. Bu, ülke turizmi bakımından çok önemli bir olaydır" dedi.

Dr. Nurettin Yardımcı başkanlığında 12 kişilik uzman ekip tarafından 17 yıldır sürdürülen kazılarda, bugüne kadar çok sayıda heykelcik, cam eşya ve çeşitli sikkeler çıkarıldı. Kazılarda ayrıca Babil döneminin dünyaca ünlü Sin mabedine ait yazılı belgeler de bulunmuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 10:55:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?