6
Mayıs
2024
Pazertesi
HARRAN - ŞANLIURFA
Belediye Sayfaları

Hayat Bin Kays El Harrani


Hayat Bin Kays El Harrani   (?-1185) 

İslam Alimi Harran’da yetişen evliyanın büyüklerinden, ariflerin ileri gelenlerindendir. Nesebi; Hayat bin Kays bin Kahhal bin Sultan el-Ensari el-Harrani’dir. Urfa’ya bağlı Harran kazasında doğup yetiştiği için "Harrani" nisbeti ve "Şeyh-ül-Kıdve" lakabı ile meşhur oldu. Doğum tarihi hakkında, kaynaklarda bir bilgiye rastlanamamıştır. 

Ömrünün 50 senesine yakınını Harran’da geçirmiş büyük bir velidir. İnsanlar ve bazı sultanlar, onu ziyaret edip duasını alırlar, onunla beraber olmakla bereketlenirlerdi. Yüksek hallerin ve kerametlerin sahibi olup, ehliyeti, ihlası, iffeti yanında, cömertliğiyle meşhurdur. 

1185 (H.581) yılında vefat etti. Harran’ın dışına defnedildi. Kabri, ziyaretçilere açıktır. Hayat bin Kays hazretleri büyük himmet sahibi olup, yüksek makamlara kavuşmuştu. Keşf ve kerametleri, açık ve meydanda bir zat idi. Allahü Teala’ya yakınlık derecesi bakımından yüksek bir mevkide bulunuyordu. Hakikat ilimlerinde derin bilgisi vardı. 

Sayısız kerametleri yanında, hikmetlerle dolu, yüksek hakikatleri açıklayan sözleri çoktur. İlimde ve tarikatta o kadar yükselmişti ki, himmet ve tasarrufları "Yed-i Beyza"ya benzetilirdi.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar