6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVEREK - ŞANLIURFA

Ömer Hafız (Göç)


(1899 - 1983)
 

Devrinin meşhur alim vaizlerindendir. Kendisi hem bütün din ilimlerini tahsil etmiş, hem de Kur’an hafızı olmuştur. Mezarı Bediüzzaman Kabristanı’ndadır.
Babasının adı Hasan’dır. Miladi 1899 senesinde doğmuştur. 8 Şubat 1983 tarihinde vefat etti. 

1899 senesinde Siverek’te doğdu. Babası Hasan Efendi’dir. Annesi Fatima Hanım’dır. Annesi, meşhur alim Kürt Hac Ali Efendi’nin kızıdır. Ömer Hafız ilk tahsilini Halil’ür Rahman Medrese’sinde yapmış ve Kur’an-ı Kerim’i 9 yaşında ezberlemiştir. 

Halil’ür Rahman medresesinde hocaları Miftahizade Hasan Açanal Efendi’dir. 20 yaşına kadar Halil’ür Rahman Medresesi’nde ilim tahsil etmiştir. Ömer Hafız’ın en büyük özelliklerinden biri okuduğu her kitabı ezberine almasıdır. Ömer Hafız gençliğinde Abamor Ahmet Efendi ile Gümrük Hanı önünde ticaretle iştigal etti. Kırk yaşına kadar önceleri Kürt Hacı Ali Efendi’den, sonra Kurra Muhammed Hafız, Vahab Hocalarla tahsiline devam etmiştir. Kelam, fıkıh, hadis, ilimleri yanında matematik, tarih, edebiyat dallarında da kendisini yetiştirmiştir. 

Urfa İmam - Hatip Lisesi ilk açıldığında kendisine görev verilmişse de kabul etmemiştir. 40 yaşına gelinceye kadar evlenmemişti. Kırk yaşında Kıratoğlu Şıh Müslüm Efendi’nin kerimesi Sabiha Hanım’la evlenmiştir. Bu evlilikten iki erkek ve dört kız çocuğu dünyaya geldi. 

Ömer Hafız evlendikten sonra gözlerini kaybetti. Ömrünün sonuna kadar gözleri amâ olarak vaaz verdi. Bu olaydan sonra kendini daha çok ilme vermiş ve özellikle Mevlana, Şeyh Sadi Şirazi’yi incelemiş ve bunların tesirinde kalmıştır. Başta Halil’ürrahman Camisi olmak üzere çeşitli camilerde imamlık yaptı. 

Ulu Cami’de her ikindi vakti vaaz verirdi. Vaazı halk arasında çok tutulmuş ve şöhret kazanmıştır. Vaazlarını, Deli vaiz diye meşhur olmuş bir vaizden esinlenerek verirdi. Vaazlarında çoğunlukla coşarak ağlardı. 

Vaiz Ömer Hafız Efendi ömrünün son kırk yılını geceleri ibadetle geçirmiştir. Bir günde Kur’an-ı Kerim’i hatmederdi. 1983 senesinin şubat ayında vefat etti. Vasiyeti üzerine "Envarü’l-aşıkin" adlı kitabı da mezarına koymuşlardır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar