5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

2010'da su tutmaya başlayacak

(ÖZEL HABER) - SİİRT ALKUMRU BARAJI GÜNEYDOĞU ANADOLU'NUN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK

Siirt'in Aydınlar ilçesinde yapımı süren Alkumru Barajı'nın inşaatı yüzde 60 oranında tamamlandı. Proje Müdürü Şükrü Sevim, barajın tamamlanması ile Güneydoğu Anadolu'nun çehresinin değişeceğini söyledi.

Baraj inşattın başladığı günden bu yana geçen süre içerisinde inşaatın yüzde 60 oranında tamamlandığını ve 2010 yılı Ağustos ayında barajda su tutmaya ve yıl sonunda enerji üretimine başlanacağını açıklayan Proje Müdürü Şükrü Sevim, baraj inşaatın bitmesi ile bölgedeki çorak alanların sulak araziye dönüşeceğini belirtti. Sevim, "2010 yılı Ağustos ayından itibaren barajda sus tutmaya başlanacak ve yıl sonunda enerji üretimi başlatılarak bu barajda yılda 1 milyar kw saat enerji üreteceğiz. Limak Holding olarak Botan suyu üzerinde 2 baraj yapıyoruz. Şu anda Kirazlık Barajı'nda yol çalışmaları ve etüt çalışmaları tamamlandı. Çok yakında inşaat çalışmalarına başlanacak. Alkumru Barajı inşaatının hızı Türkiye'de değil dünyada bir rekordur. Alkumru Barajı'nda Siirt ili ve köylerinden 650 personel olmak üzere toplam bin 500 personel ile inşaat çalışmaları 3 vardiya şeklinde yürütülüyor. 24 saat boyunca çalışmalarımız hızla ilerliyor. Barajı bir an önce bitirip hizmete koymak için tüm imkanlarımızı seferber etmişiz. Barajda aylık Siirt ve bölge ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlayacağına inanıyoruz. Çünkü her ay 2.5 milyon TL personel gideri ve aylık araç bakım tadilat ve benzeri inşat giderleri için 8 milyon TL harcama yapılıyor. Alkumru Barajı'nın maliyeti 466 milyon dolardır. Kirazlık Barajı ise yaklaşık 100 milyon dolara mal olacak. Alkumru Barajı'nın hizmete girmesi ile Şirvan ve Pervari arasında su altında kalacak alan, yaklaşık 26.5 kilometredir. Bu su Çetin Barajı'nın kuyruk suyu çıkışına kadar dayanacaktır. Botan Nehri'nin geçtiği Siirt, Şırnak ve Mardin illerinde toplam 12 baraj yapılacak ve barajların tamamlanması ile Botan'ın her bir damlası paraya dönüşecek ülke ekonomisine önemli miktarda katkı sağlanacak. En önemlisi bölge halkı için yeni iş sahaları açılacak su sporları ve balıkçılık yanı sıra bölgede bulunan çorak ve kuru araziler pompaj sistemi ile sulak araziye dönüşecek. Baraj bölgesindeki köylerin yolları bakım ve onarımı Limak İnşaat tarından yeniden yapılırken birçok köyümüzün

ihtiyacı karşılanıyor. Alkumru Barajı ve ardından Kirazlık Barajı'nın tamamlanması ile Güneydoğu'nun çehresini değiştirerek, küresel ısınmadan dolayı artık kurak geçmesi ile tarım arazilerindeki verimin azalmasından sonra baraj suyu ile tarım canlanacaktır. Alkumru Barajı'ndan çoğunluğu yerel halktan olmak üzere yaklaşık 250 personel sürekli olarak çalışma imkanı bulmuş olacak" dedi.

(ÖZEL HABER) - SİİRT ALKUMRU BARAJI GÜNEYDOĞU ANADOLU'NUN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK
(ÖZEL HABER) - SİİRT ALKUMRU BARAJI GÜNEYDOĞU ANADOLU'NUN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK
(ÖZEL HABER) - SİİRT ALKUMRU BARAJI GÜNEYDOĞU ANADOLU'NUN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK
İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2009 Pazartesi 17:30:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?