19
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

3 dilde basın açıklaması

Siirt İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları Haftası etkinlikleri çerçevesinde Türkçe, Arapça ve Kürtçe dillerinde basın açıklaması yaptı.

Siirt İHD, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ilanının 56. yılı nedeniyle 10-17 Aralık tarihleri arasında kutlanan İnsan Hakları Haftası etkinlikleri çerçevesinde basın açıklaması yaptı. Siirt Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını Türkçe olarak İHD Başkanı Vetha Aydın, Kürtçe olarak da İHD Üyesi Abdullah Gürgen yaparken, Arapça dilinde okuyucu bulunamaması üzerine metin elden dağıtıldı.

İHD Başkanı Aydın, dünya güvenliğinin askeri yöntemlerle çözülebileceğine ilişkin anlayış ve uygulamaların tüm insanlığa çok ağır faturalar getirdiğini belirterek, Türkiye’deki insan hakları, özgürlükler ve demokrasi mücadelesinin azımsanmayacak bir geçmişi olduğunu, özellikle askeri müdahalelerle getirilen olağanüstü yönetim rejimlerine ve bunların hukuk dışı uygulamalarına karşı, toplumun çeşitli kesimlerinin verdiği mücadelede insan hakları örgütlerinin önemli bir payı bulunduğunu söyledi. Başkan Aydın, "Sadece Guantanamo Kampı’nda, El-Garih Cezaevi’nde ve Felluce’de yaşananlar bu tespitlerimiz için yeterli kanıt oluşturmaktadır. Bu süreçte başta Cenevre Sözleşmesi olmak üzere, insancıl hukukun tüm ilkeleri yok sayılmıştır. Sivil halka yönelik operasyonlar düzenlenmiş, yerleşim yerleri, hastaneler, okullar, camiler, pazar yerleri de askeri hedef seçilmiştir. Irak halkının kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilmesi ve işgalci güçlerin derhal geri çekilmesi için ulusal ve uluslararası tüm kuruluşlar üzerine düşeni yapmalıdır" diye konuştu.
Kürkçe dilinden basın açıklamasını okuyan İHD Üyesi Abdullah Gürgen ise, dünyada son olarak yaşanan olumsuz gelişmelere değinirken, Arapça yazılı metinde ise, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki operasyonlara ve dünyada yaşanan insanlık dışı gelişmelere değinilerek, barış mesajları verildi. Basın açıklamasının ardından Kürtçe ’Biji Aşiti’ sloganları atan grup, daha sonra yoğun güvenlik önlemleri altında sessizce dağıldı.

siirt
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 09:24:34
Güncelleme :11 Aralık 2004 Cumartesi 11:40:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?