3
Mayıs
2024
Cuma
SİİRT

50 yıllık çile bitiyor

Siirt’te yaşayan yaklaşık 250 bin kişinin su ihtiyacını karşılayan Hesko isale hattı bölgesini yerinde inceleyen Belediye Başkanı Mervan Gül, Siirt’te kesintisiz su verme hedefinde olduklarını belirterek, "Kentin 50 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılamak için çalışmalar sürüyor" dedi.

Hesko ana isale hattında yapılan güzergah değişikliği ve ilave hat bölgesine giden Belediye Başkanı Gül, Siirt’in 50 yıllık su sorununu çözüleceklerini söyledi. Kentin içme su ihtiyacını karşılayan yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Hesko mevkiine giden Başkan Gül, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Gül, mevcut hattın 850 litre/sn olduğunu belirterek, "Şehrin su ihtiyacı 600 litre/sn’dir. Temmuz ve ağustos aylarında su kaynağımız 150 lt/sn’ye kadar düşüyor. Bu nedenle 17 kilometre uzaklıkta 3 bin lt/sn kapasiteli ikinci bir hattın inşaatı sürüyor.

Bu hat ilk etapta mevcut hatta bağlanacak. Daha sonra şehir merkezine Kurtalan ilçe ve bazı köyleriyle Baykan ilçemizin bazı köylerine uzanacak. Bu hattın tamamlanmasıyla birlikte il merkezinde yaklaşık 50 yıllık su ihtiyacını karşılamış olacağız" dedi.

Mervan Gül, İller Bankası’nca keşfi 7.9 trilyon lira çıkan ve belediyeyle DSİ imkanları kullanılarak yapılan hat için, "Bu hatta 1.2 trilyon lira harcama yapıyoruz. Belediye ve DSİ iş makineleri ve akaryakıtı hesapladığımızda en fazla 2 trilyon liraya mal olacağını hesaplıyoruz" şeklinde konuştu.

Siirt Belediye Başkanı, göreve geldikleri dönemde hesko hattındaki heyelanlı bölgenin sürekli arıza verdiğini ve arızalardan dolayı şehrin içme suyundan sürekli yoksun kaldığını ifade ederek, "İlk olarak heyelanlı bölgedeki çalışmalarda yaklaşık 8 trilyon lira maliyet öngörülmüştü. Ancak girişimler sonunda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Dairesi’nden 1 trilyon 200 milyar lira ödenek çıkarıldıktan sonra özel DSİ Genel Müdürlüğü ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşları imkanları seferber edilerek yaklaşık 2 trilyon lira harcama yapıldı. Hesko hattını sürekli problem yaratan heyelanlı bölgeden kurtarmış olduk. Ancak sorun bununla da bitmiyor, hepimizin bildiği hesko kaynağı yaz aylarında tamamen azalmaktadır. Hedefimiz Siirt’in 50 yıllık su meselesini çözmektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2005 Pazartesi 15:50:56
Güncelleme :14 Haziran 2005 Salı 18:47:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?