5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

500 keklik doğaya salınacak

SİİRT'TE DOĞAYA SALINACAK 500 KEKLİK ADAPTASYONDAN GEÇİRİLİYOR

Çevre Bakanlığı'ndan Keklik Yerleştirme Eylem Planı kapsamında Siirt'te 500 kınalı keklik, yapılan özel kafeste 10 günlük adaptasyon süresinden sonra doğaya salınacak.

Son yıllarda yapılan bilinçsizce avlanma ve doğaya verilen zararlarla doğada birçok canlı ve bitki türünün yok olmasının önlenmesi için başlatılan çalışmalar çerçevesinde, bölgede nesli yok olma safhasına gelen kınalı kekliklerin neslini sürdürmelerini sağlamak amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı'nın başlattığı keklik yerleştirme eylem planı kapsamında Siirt il Çevre ve Orman Müdürlüğü doğa koruma ve milli parklar şube müdürlüğü tarafından Gaziantep ili Erikçe keklik üretme istasyonundan getirilen 500 adet

kınalı keklik doğal ortamda yapılan özel kafeste 10 günlük doğaya adaptasyon çalışmasından sonra değişik noktalarda doğaya salınacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları bilgilendirmede, "Ülkemizde çeşitli çevresel etkiler ve insan baskısı nedeniyle doğal ortam bozulmaya devam etmekte ve nesli tehlike altında olan yaban hayvanı türlerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü olarak amacımız doğal mirasımızın bir parçası olan yaban hayvan

türlerini ve onların yaşadığı habitatları korumak için tedbirler almaktır. Bu çerçevede genel müdürlüğümüz üretme istasyonlarında ürettiği türleri eski yaşam alanlarına ya da yaşaması uygun olan yeni alanlara yerleştirmekte ve yerleştirilen türleri yeni çevreye adaptasyonu için çalışmalar yapmaktadır. Bakanlığımız 2010 yılı içerisinde doğaya keklik yerleştirme eylem planı içerisinde ilimize en yakın keklik üretme istasyonu olan Gaziantep ili Erikçe istasyonundan 500 adet kınalı keklik tahsis etmiştir.

Keklik bırakılacak alanlarda yapılan hazırlıklar ve doğaya adaptasyon çalışmalarında kullanılacak geçici ve büyük kafeslerin (voliyerler) montajı yapılmış olup Gaziantep ilinden getirilen keklikleri bu voliyerlere yerleştiriyoruz. Yaklaşık 10 günlük doğaya adaptasyon çalışmalarının ardından 500 adet kekliğin doğaya salınması işlemi gerçekleştirilecektir kekliklerin salınması için seçilecek olan uygun yerler tespit edilerek doğaya salınacaktır" denildi.

SİİRT'TE DOĞAYA SALINACAK 500 KEKLİK ADAPTASYONDAN GEÇİRİLİYOR
SİİRT'TE DOĞAYA SALINACAK 500 KEKLİK ADAPTASYONDAN GEÇİRİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2010 Pazartesi 20:35:05
Güncelleme :29 Haziran 2010 Salı 10:59:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?