3
Mayıs
2024
Cuma
SİİRT

AKP önünde eylem

Siirt’teki bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, Ceza ve Tedbirlerin İnfazı Yasası’nı protesto etmek amacıyla AK Parti Siirt İl Teşkilatı önünde basın açıklaması yaptıktan sonra oturma eylemi gerçekleştirdi.

Siirt Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (STHAY-DER), Demokratik Halk Partisi (DEHAP), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Botan Kültür Sanat Merkezi’nden (BKSM) oluşan parti ve dernekler ortak bir basın açıklaması yaptı.

AK Parti İl Teşkilatı önündeki basın açıklamasının ardından oturma eylemine geçen grup adına konuşmayı STHAY-DER Başkanı Ahmet Aydın yaptı. AK Parti hükümetinin siyasi emellerini tutuklular üzerinde uyguladığını öne süren Aydın, birçok cezaevinde tutukluların sürgün edilip tek hücrelere konulduğunu iddia etti.

Aydın, "Yetkililerin, 6 yıllık barış sürecine cevap vermek yerine tek kişilik İmralı Cezaevi’ndeki Abdullah Öcalan için özel bir uygulama getirip, savunma ve avukatlarla görüştürülme hakkına engel koymalarının, barış ve huzura yarar değil zarar getireceği bilinmektedir. AK Parti hükümeti bir yandan Avrupa Birliği’ne (AB) girmeye çalışırken, diğer yandan uyum yasalarını hiçe sayarak Kürtler’in ve tutukluların inkar ve imhasına çalışmaktadır. Bu tür anti-demokratik uygulamaları kınıyor, yetkilileri huzur ve barış için adım atmaya davet ediyoruz. Ülkede huzur ve barış isteniyorsa, bunun AB’ye girmekle ya da ABD’den medet ummakla olmayacağı bilinmelidir. Huzur ve barış, ancak ve ancak hükümetlerin kendi halklarıyla barışık, kendi özgücüne dayanarak sağlanabilir. İktidar, sorunun çözümünü inkar ve imhada aramak yerine, temel sorunun Kürt sorunu olduğunu görmelidir. Bunu, karşılıklı diyalogla çözmelidir. Yetkililer, aydınlardan gelen çağrılara cevap olmalı; tutukluların yaşam koşullarını Avrupa normlarına göre düzeltip genel af çıkararak çözmelidir. Ayrıca, Türkiye’de farklı görüşlere sahip 150’ye yakın aydın, sanatçı, akademisyen ve siyasetçinin barış ve diyalog çağrılarını destekliyor; tüm kamuoyunu, barış ve diyalog çağrılarına gerekli duyarlılığı göstererek destek sunmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Basın açıklamasından sonra toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, "AK Parti Şaşırma, Sabrımızı Taşırma" sloganı attıktan sonra polisin yoğun güvenlik önlemi altında dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2005 Pazartesi 16:18:35
Güncelleme :16 Temmuz 2005 Cumartesi 16:21:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?