5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Arıcıların yüzü gülüyor

SİİRTLİ ARICILARIN YÜZÜ GÜLÜYOR

Siirt'te havaların yağışlı ve serin geçmesi arıcılık sektörünü canlandırdı. Arıcılar, bölgede son dönemlerde çoğalan toz bulutlarının her yıl yüzlerce arının telef olmasına neden olduğunu ve arıcılık sektörünün zor günler geçirdiğini belirtirken, bu yıl hava şartları nedeniyle verimli bir yıl geçirdiklerini söylediler.

Siirt'te 6 yıldır ilk defa arıların hem bölmelerinden hem de oğullarından yararlandığını belirten arıcı Emin Enuştekin, "Bu sene arıcılar hem bölmede yararlandı hem de oğuldan yararlandı. Yeni oluşan oğulları özelikle kara kovanlara koyuyoruz. Çünkü kara kovan tamamen saf organik ve el yapımı ile yapılan kovanlardır. Arımız için kullandığımız kara kovanlar, demir ve metal içinde bulundurmuyor ve boyanmıyor. Kovanlarda çivi kullanılmıyor. Yaşam alanlarından ve kara yolundan uzak tutacağız. İlaçlı tarımın olduğu bölgelerden uzak tutacağız. Arılarımızı tamamen doğa ile baş başa bırakıp kendileri peteklerini oluşturup balını üretecek. Arılara şeker ve ilaç kesinlikle verilmiyor" dedi.

Siirt'teki arıların çoğunun saf Kafkas arısı olduğunu belirten arıcı Enuştekin, "Bundan sonra bu kara kovanları yaylaya götüreceğiz. Yaylamız da Pervari'dir. Pervari'de arıları yaylaya çıkaracağız, yeni çiçekler ve serin havada arıları yetiştireceğiz. Bunları Pervari'ye gönderip şekersiz bal üreteceğiz" şeklinde devam etti.

Siirt'in meşhur Pervari balının binbir derde deva olduğunu anlatan Emin Enuştekin, "İlimizin en yüksek yaylalarına sahip olan Pervari ilçemizde tamamen doğal ortamlarda üretilen Pervari balı oldukça kaliteli. Pervari balı Türkiye'nin en değerli karakovan balları arasında yer almaktadır. Fakat Pervari balı hak ettiği tanıtımı göremedi" diye konuştu.

"TOZ BULUTLARI ARILARI YOK EDİYOR"

Suriye üzerinden Siirt'te kadar gelen Sahra Çölü toz bulutlarının arıların yok olmasına neden olduğunu kaydeden Enuştekin, "Suriye'de bulunan Sahra Çölü'nü aşarak Diyarbakır ve Mardin üzerinden Siirt'te giren ve giderek etkisini artıran toz bulutu, hem meyve ve sebzelere zarar veriyor, hem de arıların yok olmasına neden oluyor. Çünkü arılar toz bulutlarının olduğu zamanda polen bulamıyor, bütün çiçeklerin ve sebzelerin üzerine toz konuyor. Polen bulamayan arılar ilk önce kendi ürettikleri balı yiyorlar

daha sonra da birbirlerini öldürmeye başlıyorlar" ifadelerini kullandı.

SİİRTLİ ARICILARIN YÜZÜ GÜLÜYOR
SİİRTLİ ARICILARIN YÜZÜ GÜLÜYOR
SİİRTLİ ARICILARIN YÜZÜ GÜLÜYOR
SİİRTLİ ARICILARIN YÜZÜ GÜLÜYOR
İHA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2010 Cuma 11:12:05
Güncelleme :11 Haziran 2010 Cuma 18:01:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?