5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Bağış, Siirt'ten aday olacak mı?

BAKAN BAĞIŞ, SİİRT'TE TEMASLARDA BULUNDU

Devlet Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış, imzalanan protokolle ilgili açıklamasında, Ermenistan'ın bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

İşadamı Ethem Sancak'la birlikte özel bir uçakla Siirt Havaalanı'na gelen Bağış, Vali Necati Şentürk, Siirt milletvekilleri Afif Demirkıran, Yılmaz Helvacıoğlu, Belediye Başkanı Selim Sadak, STSO Başkanı Güven Kuzu ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Havaalanından sonra valiliğe geçen Bağış, memleketi Siirt'e beşinci kez geldiğini belirterek, "Vali Bey'le görüşmemden sonra Siirt Lisesi'nin gecesine katılacağım. Daha sonra babamın vefatının 20'nci yıl dönümü nedeniyle okutturacağım mevlide katılacağım" dedi.

Gündemle ilgili soruları Siirt Lisesi'nin gecesinde cevaplandıracağını belirten Bakan Bağış, önümüzdeki seçimlerde Siirt'ten milletvekili adayı olacağı şeklinde dedikoduların bulunduğunun hatırlatılması üzerine, Siirt'in başarılı milletvekillerinin bulunduğunu, böyle bir niyeti olsaydı bunu yıllar önce yapacağını ve kendisinin de onlara yardımcı olmaya çalıştığını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, valiliği ziyaretinin ardından AK Parti il binasına geçerek partililere hükümetin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Burada bir basın toplantısı yapan Bağış, şu ifadeleri kaydetti: "Türkiye artık kabuk değiştiriyor, artık çağdaş medeniyetler seviyesinde olma yolunda hızla ilerliyor. Atatürk'ün bizlere emanet ettiği bu vatan, onun hedef gösterdiği noktaya ulaşmakta her geçen gün yeni reformlarla, yeni çalışmalarla, yeni alt yapı ve üst yapı projeleriyle çok daha çağdaş bir ülke olma yolunda ilerliyor.

Cumhuriyet tarihi boyunca devlet 6 bin kilometre yol yapmış ama yeni yılda AK Parti iktidarı 9 bin kilometre yol yapmış. Bugün Türkiye'de hizmet veren okulların 3 te 1'i son 7 yıllın eserleri, hastane yatakları da son 7 yılın eseridir. Türkiye'de ilk defa çocuklarımıza ücretsiz ders kitapları verilmektedir. İlk defa sosyal yardımlar yükseldi ve ilk defa bu kadar fazla havaalanı oldu. Eskiden yılda 6 milyon kişi uçağa binerken artık yılda 50 milyon insan uçağa biniyor. Türkiye'de artık uçmak belli bir kesimin elinde değildir. Herkesin ulaşabildiği bir ulaşım trendi haline geldi.

Bir yandan hızlı tren projeleri, yeni barajlar, yeni ağaçlandırma projeleri ve bir yandan da yasa dışı örgütlerle mücadele, çetelerle mücadele söz konusu. Artık eskisi gibi devleti çetelerin yönetemeyeceğini herkes biliyor. Hiç kimsenin elini sürmeye cesaret edemediği bütün çeteler, bugün karşısında adaleti ve hukuk devletini görüyor. Türkiye Avrupa standartlarına yükselmiş bir ülkedir. Bugünkü Türkiye her alanda Avrupa standartları ile eşitlenmiş bir ülkedir; insan haklarıyla, demokrasisiyle, enflasyon oranıyla, kişi başına düşen gider

oranıyla, büyümesiyle, çevrenin hassasiyetleri açısından, temizliği açısından, hijyen açısından, her açıdan Avrupa standartlarını yakalamıştır. Türkiye'nin AB'ye üye olup olmayacağına siz karar verirsiniz. Ama bizim görevimiz Türkiye'yi o noktaya getirmektir. 3 ay evvel vergilendirme faslını açtık ve bu çerçevede Türkiye'de bu vergi mevzuatı üzerinde çok yoğun çalışmamız oldu. Bu günlerde üzerinde çalıştığımız konu, çevre konusudur. Çocuklarımıza daha temiz havayı teneffüs edebilmeleri için kırsal kesimde kullanılması gereken motorin ve bazı mazot türlerinin şehir içerisinde kullanılmasına mani olmak için, daha temiz havayı teneffüs ettiğimiz gibi, daha temiz sularda yüze bilmemiz için, daha temiz suları içebilmemiz için atılması gereken adımları atmanın yollarını araştırıyoruz. Bir yandan Enerji Bakanlığı'mızla bir yandan Çevre Bakanlığı'mızla ve bir diğer yandan EBDK ile bu standartlarımızı gözden geçiriyoruz.

Avrupa standartlarını inceliyoruz, bizim standartlarımızı onların standartlarına ne kadar zamanda ulaştırabiliriz, bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bunun dışında bin 500 sayfalık bir çevre strateji belgesi hazırlıyoruz. Bunu Brüksel'deki Avrupa Birliği Komisyonu'yla gözden geçirdik. Üzerinde bazı değişiklikler talep ettiler, onları geldik, kendi kurumlarımızla tekrardan müzakere ettik. İkinci taslağımızı hazırladık, onun üzerinde çalışmaları yaptık, üçüncü taslağı da hazırladık. Şu anda Avrupa Komisyonu kabul ettiğini resmen ilan etti. Bir müzakere komisyon belgesi hazırlığı içerisindeyiz. 80 sayfa

tutmasını beklediğimiz bir müzakere komisyon belgesi hazırlıyoruz. Şunu demek istiyorum: Artık Türkiye durmuyor, her gün bir aşamada bir adım atıyor. Bu yıl bir ulusal program yayınladık, bu süreçte yapacaklarımızın listesini ilan ettik. Altında Başbakan'ımızın, Cumhurbaşkanı'mızın ve bütün bakanlarımızın imzası var. Daha sonra ocak ayından bu yana bir zamanlar bu ülkede, 'Kürdüm' demeye korkan insanlar vardı, şu anda devletin televizyonunda 24 saat Kürtçe yayın yapan bir kanal açtık. İlk defa bu tür işlemlerle uğraşacak bir AB başmüzakereciliği yapacak bir bakan atandı."

"Bu bölgeye sadece bu sene 500 milyon avronun üzerinde yani 1 milyar TL'nin üzerinde fon aktarımı yapıldı" diyen Bağış, bıkmadan usanmadan Türkiye'nin önünü açmak için ne lazımsa onları yapma konusunda gerekli adımları attıklarını vurgulayarak,

"Biz Türkiye'de ayrım yapmıyoruz, ayrım yapanları da ayıklıyoruz. Bazı partiler, Sayın Başbakan'ımızın sıkça söylediği gibi Sivas'ın doğusuna gidemiyor ama çok şükür biz Türkiye'nin tüm bölgelerinde 7 bölgenin 7'sinde de 81 vilayetin tamamında da varız. Seçimlere giriyoruz. Oradaki vatandaşın sorunlarında dinliyoruz. Onlarla muhabbet edebiliyoruz ve 81 ilin 80'inden milletvekili çıkarabiliyoruz. Bütün bölgelerin birinci tercihi olan bir partiyiz. Bugün Türkiye'nin Ege'sinde de birinci partiyiz, güneydoğu

Anadolu Bölgesi'nde de birinci parti AK Parti'dir. Demek ki bu milletin hala en büyük umudu bizde, demek ki halen yıllardır, asırlardır aşamadığı sorunları aşma mesuliyeti görevi bizim omuzlarımızdadır. Onun için korkmadan, onun için usanmadan sıkılmadan cesaretle bu sorunların üzerine gitmek istiyoruz. Bu milleti bölüştüren değil, birleştiren olma yolunda kararlıyız. Onun için bir milli birlik projesi ile yola çıktık. Bir demokratik açılım yapma konusunda kararlıyız. Çünkü bugün Türkiye'de demokratikhaklarının sınırlandığına inanılan tek grup sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan ve büyük çoğunluğu Kürt asılı olan kardeşimiz değil, bugün Türkiye'nin diğer kesimleri de demokratik standartların eksikliklerinden, sınırlandırılmış olmasından şikayetçi. Bugün Türkiye'deki Alevilerin de, Musevilerin de ve Ermenilerin de sorunları var. İşçilerimizin sorunları var, kadınlarımızın da sorunları var, çocuk hakları ile ilgili sorunlarımız var. Türkiye'nin sınırları ile ilgili sıkıntıları var.

Suriye ile karşılıklı olarak vizeyi kaldırdık, akrabalar bu bayramda birbirleri ile rahat rahat bayramlaşabildi. Bu ülkeye bir zarar oldu mu? TRT 6 yayınlarına başlayınca bu ülke bölündü mü, parçalandı mı? Yıllarca bizi korkularla, endişelerle ürkütmeye çalışanlara en güzel cevapları sizler ve sizin idealleriniz ile bizler verdik. Hep beraber bu korkuları yeneceğiz Türkiye'nin yeni korkulara değil, yeni cesaretlere ihtiyacı var. Türkiye'nin kendi gücünün farkına varmaya ihtiyacı var. Artık başkaları istedi diye değil, kendi sorunumuzu çözmenin bize çıkarı olduğunu hesap ederek sorunlarımızla yüzleşip kendi içimizde helalleşmenin, kendi içimizde sorunlarımızı çözebilme cesaretini göstermenin vakti geldi. Bu çerçevede biz azimle kararlılıkla bu sorunların üzerine gideceğiz" açıklamasını yaptı.

Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: "Almanya'da seçimler oluyor, Fransa'da Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkanlar iktidarda, Yunanistan'da seçimler oluyor. Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin AB süreci durdurabildiler mi? Hayır. Çünkü biz azim, kararlılık ve inançla bu sürecin üzerine gidiyoruz. Ama AB yolunda ilerlerken komşularımızı da ihmal etmiyoruz. Bir yandan Suriye ile vizelerimizi kaldırıyoruz, bir yandan Medeniyetler İttifakı projesine eş başkanlık ediyoruz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine ülkemizin seçilmesini sağlıyoruz. İslam Konferansı Örgütü'nün genel sekreterliğini üstleniyoruz. Türkiye doğusunda da batısında da kuzeyinde de ve güneyinde de merkezdir, enerjinin merkezidir, gücün merkezidir ama hepsinden önemlisi barışın merkezidir."

Ermenistan'la imzalanan protokole değinen Barış, "Ümit ediyorum ki Ermenistan bu fırsatı iyi değerlendirir. Azeri kardeşlerimizin işgal ettiği topraklarından bir an evvel çekilir ve bütün bölgede sadece Türkiye ile Ermenistan arasında değil, Rusya, Amerika ve Fransa'nın başını çektiği grubun da Gürcistan'ın da Ermenistan'ın da Azerbaycan'ın da Türkiye'nin de İran'ın da çok daha huzur içerisinde yaşayabilecekleri günlerin başlangıç adımını atar. Bu çerçevede biz bölgede barış için çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Suriye ile İsrail arasında, Irak ile Suriye arasında, Afganistan ile Pakistan arasında ve Rusya ile Gürcistan arasında birbirleri ile geçinemeyen liderleri bir araya getirmeye devam edeceğiz. Bölgemizde barışı inşa etmek için elimizden geleni yapacağız. Çünkü Türkiye artık barışın merkezi bir ülke halinde. Çünkü Türkiye'de bölgesine barış ışıkları yayan bir yönetim var, bir Başbakan'ımız var, bir iktidar partimiz var. İnşallah Ak Parti'nin ampulleri bütün bölgeyi barış içinde aydınlatacak" değerlendirmesini yaptı.

Parti binasından sonra babası eski belediye başkanlarından Abdullah Bağış'ın mezarını ziyaret eden Bağış, Siirt Lisesi Mezunları Derneği'nin geleneksel hale getirmeyi planladığı 1'inci Perde Pilav Gecesi'ne katıldı. Bağış, burada yaptığı konuşmada, Siirt'in ortaya koydukları milli birlik projesinde örnek il olması gerektiğini belirtti.

Daha sonra işadamı Ethem Sancak'ın Siirt Lisesi'ne yaptırdığı bilgisayar laboratuvarının açılışı yapıldı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, son olarak babası Abdullah Bağış'ın 20'nci ölüm yıl dönümü nedeniyle Hacı Abdülhakim Sancak Camii'nde okunan Mevlid-i Şerif'e katıldı.

BAKAN BAĞIŞ, SİİRT'TE TEMASLARDA BULUNDU
BAKAN BAĞIŞ, SİİRT'TE TEMASLARDA BULUNDU
BAKAN BAĞIŞ, SİİRT'TE TEMASLARDA BULUNDU
BAKAN BAĞIŞ, SİİRT'TE TEMASLARDA BULUNDU
BAKAN BAĞIŞ, SİİRT'TE TEMASLARDA BULUNDU
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 22:58:04
Güncelleme :11 Ekim 2009 Pazar 09:38:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?