5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Banka kredisiyle define arıyor!

Siirt'te, "Ermenilere ait 70 ton altını çıkaracağım" diyerek bankadan 30 bin lira kredi çeken maden işçisi, para tükenince kazıyı durdurdu ama umudunu yitirmedi.

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyünde yaşayan 43 yaşındaki Babak'ı harekete geçiren, yıllardan beri kulaktan kulağa yayılan, "Maden köyünde gömülü Ermenilere ait 70 ton altın var" efsananesi oldu. Efsaneye göre, bakır madeninin de bulunduğu köyde yaşayan zengin Ermeniler, Rus işgali sırasında yaklaşık 70 tonu bulan altınlarını eritip toprağa gömdü. Önceki yıl, ellerinde ceylan derisine çizili haritalar ile köye gelen ve hazine arayan bir gurup Ermeni, zengin olma hayali kuran Yasin Babak'ı daha da heveslendirdi. Ermeni gruptan hazinenin kendi arazilerinde olduğunu öğrenen Babak, 100 metrekarelik bir alan için kazı izni aldı. Ancak, kazı için para da gerekiyordu. Ailesinden ve çevresinden beklediği desteği bulamayan Babak, çareyi bankanın kapısının çalmakta buldu.

PARA BİTTİ, ALTIN YOK
Maaş hesabı bulanan bankayla görüşme yapan Yasin Babak, sonunda 30 bin TL tüketici kredisi çekmeyi başardı. Finansmanın ardından Hakkari'ye giden Babak, iş makinesi ve operatör kiraladı. Daha sonra Van'da define uzmanı olarak bilinen 2 kişiyle anlaşan maden işçisi, geçen hafta çalışmalara başladı.

Arazisinde iki gün boyunca bir arkeolog, bir maliye memuru ve jandarma timlerinin gözetiminde hazine arayan Babak, dedektörlerin sinyal alması üzerine umutlandı. Sinyalin alındığı ceviz ağacının dibini 15 metre derinliğinde kazdıran Babak, bir sonuç alamadı. Çektiği banka kredisini tüketen, ancak hâlâ aradığı hazineyi bulamayan Yasin Babak, ısrarla sözü edilen altınların arazisinde gömülü olduğuna inanıyor.

"Benim dedemin dedesi Ermeniymiş ve hep dedelerinin köyde toplanan altınları eriterek bir yere gömdüğünü söylermiş" diyen Babak, şöyle konuştu: "Haritadaki işaretler, arazimizi gösteriyor. Detektörler, çeşitli yerlerde çok güçlü altın sinyalleri alıyor. Ancak, sinyal alınan yerler, kazı izni bulunan arazinin dışında. Üç aydır uğraşıyorum. Yeni izin için para lazım. Para bulabilirsem yeniden kazıya başlayacağım."
 

Yasin Babak'ın kuzeni Hamza Babak, kazıyı duyan bir çok kişinin gizli olarak dedektör alıp arama yaptığını söyledi. Babak, "Kim gelip altınlarını buraya saklar. Yasin kıt kanaat geçinen bir insan. Söylentilere inanıp kendisini borca soktu. Perişan olmasından korkuyoruz" dedi. Öte yandan, kazı için Diyarbakır Müzeler Müdürlüğü'nden görevli olarak Şirvan'a gelen arkeolog Şeref Yumruk, bölgede söylendiği gibi Ermenilerin yaşadığına dair bulguların olmadığı söyledi.

MÜHENDİS DESTEK VERDİ
Köydeki bakır madeninde görevli maden mühendisi Adnan Ceylan ise bölgede yüzlerce yıl önce Ermenilerin yaşadığını ve hâla çok sayıda Ermeni asıllı vatandaşın bulunduğunu belirtti. Ceylan, "Bölgede kaçak kazı yapan birçok kişinin define bulduğu duyduk. Ayrıca, 1-2 yıl önce mezar kazarken üzerinde ziynet eşyaları bulunan bir iskelet bulduk" diye konuştu.

Veysel Koç - Sabah
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2009 Salı 09:10:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?