4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİİRT

Başkanın su sıkıntısı açıklaması

Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, kentte 1 aydan beri süren ve vatandaşların tepkisine yol açan su sıkıntısının nedenini açıkladı. 

Başkan Gül, Siirt'in ana su kaynağı olan Hesko irsale hattının su seviyesinde ciddi bir düşüş olduğunu belirterek, vatandaşlara, "Kullandığınız suya dikkat edin, israf etmeyin" uyarısında bulundu. 

Belediye Başkanı Mervan Gül, kentte ciddi bir sorun olan su sıkıntısına çözüm getirmekte zorluk çektiklerini belirterek, "Siirt'in ana su kaynağı olan Hesko irsale hatının su seviyesinde düşüş olduğunu biliyoruz. Bilinçli su kullanımına önem veriyoruz. Şu anda ciddi anlamda bir su sıkıntısı çekmekteyiz. Ana su kaynağımız olan Hesko irsale hattından istediğimiz suyu elde edemediğimizden dolayı Botan Çayı'nda olan pompalama tesisinden destek aldık. Botan Çayı'nda bulunan 5 adet pompamız çalışıyor. Su sıkıntısının ana nedeni özellikle Ağustos, Eylül, Ekim aylarında Hesko kaynağından gelen suyumuzun ciddi anlamda azalması. Siirt'in su oranı saniyede 600 litre. Şu an 120 litrelik suyu Hesko irsale hattından temin ediyoruz. Botan kuyularından ise 450 metre koduna su basmaktayız. Üst noktada su çıkmadığından, kiraladığımız toplam 12 tankerle özellikle hastanelere, okullara ve üst kesimde bulunan yerleşim alanlarına su vermekteyiz ve bu şekilde suyu çözmeye çalışıyoruz. Bizim Devlet Su İşleri (DSİ) ile planladığımız; mevcut hattınızın 27. kilometresinde Bitlis İli Hizan'a doğru 18.5 kilometrelik bir su çalışmamız devam etmektedir. Oradaki çalışmamız tamamlandığında saniyede bin 100 litre gibi bir suya kavuşacağız. Bununla Siirt'in 50 yıllık su sorunu çözülecek ve temelden bitecek. DSİ ile birlikte yaptığımız su artıma çalışmasının projeleri bitti. Şu an DSİ'ye devredildi. Yakın zamanda ihale çalışması yapılacak" dedi. 

Vatandaşlara, suyu kullanırken israf etmemeleri konusunda da uyarıda bulunan Belediye Başkanı Mervan Gül, "Kullandığınız suya dikkat edin. Ciddi bir su sorunu ile karşı karşıyayız. İsraf etmeyin" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2006 Perşembe 17:32:35
Güncelleme :28 Eylül 2006 Perşembe 17:39:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?