4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİİRT

Bebek bakımı konusunda uyarılar

Siirt Özel Güven Hastanesi'nde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Öztürk, bebek bakımında birçok yanlışlığın yapıldığını belirterek, yalancı meme ve plastik biberonların kanserojen etkiye sahip olduğunu söyledi. 

Çocuk hastalıkları ve aşılarıyla bebek bakımı konusunda bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Öztürk, "Sağlık Bakanlığı'nın ücretsiz yaptırdığı karma aşılara menenjit aşısının da eklenmesi gerekir. Menenjit aşısını mutlaka yaptırmak gerekiyor. Bu aşının yapılmaması, ileride çocuklarda kalıcı etkiler bırakabilecek sonuçlar doğurabilir. Ayrıca, verem aşısının mutlaka 5 yılda bir test edilmesi gerekiyor. Verem aşısı, mutlak surette çocuğu verem olmaktan korumaz" dedi. 

İnek sütünün ilk 1 yıl içerisinde verilmesi durumunda içindeki maddeler açısından bebeklerin böbreklerine zarar verdiğini ifade eden Dr. Öztürk, "Mümkün olan ölçüde anne sütüne ağırlık vermek gerekiyor. Anne sütü, öyle bir yapıda ki, bebeğin ihtiyaçlarına göre yapısı değişiyor. Örneğin, 7 aylık bebeğini emziren annenin sütü, bebeğin ihtiyacı nedeniyle daha zengindir. 9 aylık bebeği emziren annenin sütü ise, daha az güçlüdür. Bu nedenle, anne sütünü tercih etmek gerekiyor. Mutlaka inek sütü vermemiz gerekiyorsa, sulandırdıktan sonra içine bir miktar sıvı yağ kattıktan sonra vermeliyiz. Aksi halde tek başına inek sütü bebeklerin böbreklerini olumsuz şekilde etkiliyor" şeklinde konuştu. 

Halk arasında "yalancı meme" olarak da tanımlanan biberon başlığı ve emziklerin büyük bir bölümünün plastikten yapıldığına ve bu nedenle kanserojen etkiye sahip olduğuna dikkat çeken Uz. Dr. Serpil Öztürk, "Büyükler olarak bizler, kanserojen etkisi nedeniyle plastik kaplardan yemek yemezken, bebeklerimize plastikten yapılma biberon ve emzik veriyoruz. Plastiğin kanserojen etkisinin olduğunu göz önünde bulundurarak, bundan kaçınmalıyız. Kullanmak zorunda kaldığımız zaman da, kaliteli ürünleri almayı tercih etmemizde yarar vardır" dedi. 

Dr. Öztürk, emzik alışkanlığının çocuklarda erken yaşta terk ettirilmesi gerektiğini de vurgulayarak, "İleri yaşlara kadar emzik alışkanlığını sürdüren çocuklarda ruhsal bozukluklarla karşılaşabiliyor. Çünkü, bu çocuklar sürekli kendileriyle ve emzikleriyle meşgul olduklarından, dış dünyaya kapalı, içe dönük insanlar oluyorlar" diye konuştu. 

Öztürk, bebeklerin öpülmemesi ve doğumdan hemen sonra yıkanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2006 Cumartesi 16:34:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?