3
Mayıs
2024
Cuma
SİİRT

Belediyede trilyonluk yolsuzluk iddiası!

Siirt Belediye Meclisi’nin Sosyal Demokrat Halk Parti’li (SHP) üyeleri, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AK Parti) iki meclis üyesinin imzasının da bulunduğu 9 sayfalık bir raporla, belediyede trilyonluk yolsuzluk yapıldığını iddia etti.

Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül ise, suçlamaları reddetti.

Demokratik Halk Partisi (DEHAP) İl Başkanı Seracettin Kayran, SHP İl Başkanı Erdal Koyuncu ve SHP’li belediye meclis üyelerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında açıklanan, 9 Mart 2004 yenileme seçimlerinde yerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bırakan Belediye Başkanı Mervan Gül’ün trilyonluk yolsuzluk yaptığını ortaya koyduğu iddia edilen 9 sayfalık raporda Adalet ve Kalkınma Parti’li (AK Parti) meclis üyeleri Sadi Aydın ile Hikmet Ekin’in imzaları da bulunuyor.

Toplantıda konuşan, raporu imzalayanlardan SHP’li Meclis Üyesi Levent Oktay, belediyedeki yolsuzlukların büyük boyutlara ulaştığını iddia etti. Başbakan’ın Siirt’te gelerek açılışını yaptığı Keçiören ve Abdullah Bağış parklarının ’YSE’ ve ’Huzur2’ adı altında yeniden ihaleye çıkarıldığını iddia eden Levent Oktay, 77 kamyon çimentonun sarf yerinin gösterilemediğini, Vakıflar Bankası’ndan yatırılacak ödenekler karşılığında alınan 160 milyar hibe hakkında ne belediye ne de bankadan bilgi alamadıklarını, Beşir Tan adlı bir hemşehrilerinin parklara büyük maddi katkılarının da nereye harcandığının ispatlanamadığını ileri sürdü.

"RANT VE KARANLIK İLİŞKİLERİN SERGİLENDİĞİ BİR KURUM HALİNE GELMİŞTİR"

Siirt’te yapılan asfalt caddeler için 3.5 trilyon borçlanıldığını, yine asfalt için 400 milyar ödeme yapıldığı kaydedilen toplantıda SHP’li meclis üyeleri adına iddiaları okuyan SHP’li Meclis Üyesi Emin Dayan, "Devletin ve toplumun demokratikleşmede bir yeri olan yerel yönetimler halka en yakın yönetimlerdir. Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakere sürecinde olduğu bir dönemde devlet ve toplumun olmazsa olmazı olan yerel yönetimlerin şeffaf bir belediyecilik anlayışı göstermesi gerekirken Siirt Belediye Başkanı tam tersini yaparak, belediyeyi rant ve karanlık ilişkilerin sergilendiği bir kurum haline getirmiştir. Belediye başkanı, 1 yıllık süre içerisinde ilişik raporlarda da anlaşılacağı üzere kendi yakın akrabalarına çalışıyor olup, belediyeyi rant çevrelerine terk etmiş durumdadır. Böylesi bir durumda biz belediye meclisi üyeleri yasal hakkımız olan denetimi yapıp, demokratik kurallar içerisinde eleştirmeyi, hesap sormayı ve halkın denetim hakkını kendimizde görüyoruz. Bir yıllık süre içerisinde belediye başkanının şehrimize bakışı, şehri küçümseyen, azarlayan ve şehrimizin sorunlarını çözmeme sorumsuzluğunu göstermektedir" diye konuştu.

"DİZ BOYU OLAN USULSÜZLÜKLERE DEVAM EDİLMİŞTİR"

Bir yıllık süre içerisinde belediyenin hizmeti getirmede ilgisiz kaldığını, yapılan çalışmaların suni ve biçimsel olduğunu iddia eden Emin Dayan, "Belediye Meclisi’nden seçilen 2 AK Parti ve 1 SHP’li üyeden oluşan denetleme komisyonunun ekteki bilgi, belge ve komisyon raporundan da anlaşılacağı üzere belediye başkanı, 1. derecede akrabalarıyla rantsal ilişki sağlamış durumdadır. Denetleme komisyonunun raporunda, teklif raporları (kum-mucur) alımlarında bazı teklifler tek kalemle ve aynı yazı ile yazılmış olup, diz boyu olan usulsüzlüklere devam edilmiştir. Siirt halkı nezdinde itibar kaybeden belediye başkanının asli görevi olan kent barışının sağlanmasında yetersizlikler yaşanmış ve çözümsüzlük, beraberinde şehirsel gerginliği getirmiştir. Biz seçilmiş olan SHP’li belediye meclis üyeleri şehrimizin gelişmesinde set oluşturan bu tür oluşumları sizlerle paylaşmaktaki görev ve sorumluluk bilincimizle şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı çaba ve tutum içerisinde olacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Siirt Belediye Meclisi üyelerinin belediyenin fahri hemşehrilik unvanını da eleştiren Meclis Üyesi Levent Oktay, "Siirt’te hizmet yapılmadan gelen gidene fahri hemşehrilik belgesi verilmesini doğru bulmuyorum. Fahri hemşehriler meselesi neticesinde manevi değeri olan bir durumdur. Bir hizmet gelmeden gelen gidene fahri hemşehrilik unvanı verilmektedir" dedi.

GÜL: SUÇLAMALARI REDDEDİYORUM

SHP’li Siirt Belediye Meclisi üyeleri tarafından hazırlanan ve 2 AK Parti’li ve 1 SHP’li belediye meclis üyesinin imzaladığı yolsuzluk raporuna cevap veren Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, "Suçlamaları reddediyorum" dedi.

Başkan Gül, makamında düzenlediği basın toplantısında, "SHP meclis üyelerinin 9 madde halinde tarafımıza yönelttikleri raporu reddediyorum ve kendilerini ispata davet ediyorum. 5 yıllık belediye döneminde halka hiçbir şey verilmeden 19 trilyon TL borç bırakarak, bütün belediye personeli ile Siirt esnafını alacaklı yapan belediye yönetiminin yerine geçtiğimiz 1 yıl içinde ve ilimiz tarihinde görülmeyen belediyecilik başarısı, Siirt’te yapılan asfalt caı ile hizmet sunan belediyemizin, gerçek dışı beyan iddia ve iftiraya varan haksız suçlamalarla karşı karşıya bırakılmasını esefle kınıyoruz. Bu raporu tanzim eden ve rapora ek hiçbir belge sunmadan mücerret iddialarda bulanan kimselere karşı yasal haklarımızı saklı tutarak, bu açıklamamızı belgeleriyle birlikte kamuoyunun tensip ve takdirine saygı ile arz ediyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2005 Pazar 13:36:59
Güncelleme :4 Nisan 2005 Pazartesi 12:50:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
talat keser IP: 85.99.224.xxx Tarih : 4.04.2005 14:51:45
öncelikle hadep zamanının araştırılmasını istiyorum ben bir siirtli olarak en büyük yolsuzluğun hadep zamanında oluğunun kanısındayım ve bu birçok kişi tarafından biliniyor bunu lütfen aynen yayınlayın