5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Beyin ameliyatlarında büyük başarı

SİİRT'TE BEYİN SAPI AMELİYATI BAŞARI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Siirt Devlet Hastanesi Beyin Cerrahisi Nöroşirurji Polikliniği bünyesinde oluşturulan ekip ile en zor beyin ameliyatları başarı ile gerçekleştiriliyor.

Hastanede son olarak Türkiye genelinde birçok bölgede yapılamayan beyin sapı ameliyatı başarı ile gerçekleştirildi.

Siirt Devlet Hastanesi'nde boyun ağrısı şikayeti ile Devlet Hastanesi'ne bulunan 13 yaşındaki Cengiz Aykaç isimli hastada yapılan tedavi ve tetkikler sonucu yaklaşık 6 santimetre çapında tümör için Beyin Cerrahisi Nöroşirurji bünyesinde oluşturulan uzman bir ekip ile başarılı bir şekilde çıkarıldı. Anestezi uzmanı, beyin ve sinir cerrahisi uzmanı ve hemşirelerden oluşan ekibi oluşturan doktorlardan Beyin ve Sinir Cerrahı Op. Dr. Mehmet Bülent Önal artık Siirt'te beyin ameliyatları için hastaların başka illere sevk edilmesine gerek kalmadığını belirterek,

"Bize 13 yaşındaki hastamız boyun ağrısı şikayetiyle başvurdu. Geldiğinde yaptığımız ayrıntılı Nöroşirurji muayenesinde hastanın bir gözünün orta hattan laterale kaydığını, aynı zamanda ataksi dediğimiz dengesizliğinin olduğunu ve bacağında kuvvetsizlik olduğunu gördük. Acil şartlarda emar (MR) değerlendirmesini istedik. Hastanemiz radyoloji bünyesinde bulunan doktorlar hızlıca emar görüntülemesini yaparak bizi bilgilendirdiler. Beraber yaptığımız değerlendirmede hastamızın pinael bölge dediğimiz beyin sapına yapışık bölgede yaklaşık 6 santim çaplı dev bir tümör olduğunu gördük. Tümörün ilk izlenimde kötü huylu olduğunu düşündük ve acil şartlarda hastayı servisimize yatırdık. Ameliyat planlaması 2 aşamalı olarak gerçekleşti. Hastanın ölüm riskinin ortadan kalkması için ilk seans ameliyatı acil şartlarda yapılırken, iyi bir plan ve hasta filmleri üzerinde yeterli çalışma sonrası 1 hafta sonra 2. seans başarı ile gerçekleştirildi. Ameliyat yaklaşık 6 saat sürdü. Bu tür ameliyatlar genelde en üst yani 'top' denilen riskli ameliyatlardır. Birkaç beyin ameliyatı var ki bunlar, beyin sapı tümörleri ve kanamış anevrizma ameliyatlarıdır ve bu ameliyatlar dünyada beyin cerrahilerin yapabileceği en ciddi ameliyatlardır. Batıda bile birçok ilimizde beyin sapı ameliyatları yapılmadığını hepimiz biliyoruz. Siirt'te bunu mümkün kıldığımızı düşünüyoruz. Olan malzemelerimiz ve olmayan malzemelerimizi el birliği ile tamamlanması ki bu ameliyat oturur vaziyete

yapılan bir ameliyattır. Siirt'teki bir ustanın bize kullandığımız aletin bir prototipini hazırlayıp ameliyathane masasına yerleştirmesi sayesinde bu ameliyatın gereksimlerini tamamladık. İl Sağlık Müdürümüz Sayın Erol Ömür, başhekimimiz, anestezi ekibimiz ve hemşire ve yoğum bakım hemşiresi grubumuz ile hep beraber el birliği ile her dönemde beraber çalışarak bu tür hastalarımız için hem preop hem postop dönemde iyi takip ederek, ameliyatını başarılı gerçekleştirip bunun haklı keyfini ve gururunu yaşıyoruz. Çok ciddi bir ameliyat sonrasında büyük bir tümör tamamen çıkarıldı. Beynin rahatlaması için ilk gün hastamızı uyuttuk, bir sonraki gün hastamızı uyandırdık. Bugün konuşmaya başladığını kolunu ve bacaklarını hareket ettiğini gördük artık birkaç gün içerisinde yoğun bakımdan çıkarılıp evine gönderebileceğiz'' dedi.

Önal, "Bir ekip olarak çalıştığımızdan bu yana ayda ortalama 5 kraniyal yani beyin cerrahi vakası ameliyatı yapıyoruz. Bel kemiğine (omurgaya) vida koyma (stabilizasyon) gibi diğer konularda aylık ortak toplam 25 ile 30 arası vakamız oluyor. Buda ciddi bir merkez haline geldiğimizi gösteriyor. Preop dönemde nöroşirurji, postop dönemde ise fizik tedavisi ile dayanışma halinde çalışılıyor; hastamızı güzel bir tedavi sonrasında evine yolluyoruz. Siirt Devlet Hastanesi bu tür ameliyatlarda oldukça yükselmiş durumda her türlü beyin cerrahi vakasını hiçbir şekilde sevk zinciri işlemi işlenmeden olduğu yerde hastaya bakılarak hastanın tedavisi planlanarak gerçekleştirip sonrada taburcu etme şansına sahibiz. Sağlık il Müdürlüğü'nün desteği ile bize tanınan imkanlar ile ekip çalışması sonucu bu başarıları elde ediyoruz" diye devam etti.

Ameliyatı gerçekleştiren doktorlardan Beyin ve Sinir Uzmanı Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Günay Gürçay, "Gerçekleştirdiğimiz ilk seansta beyin omurik sıvısını boşaltıp beyin rahatlatmak için ufak bir pompa (şant) yerleştirdik. Birkaç gün sonra da hastayı oturur pozisyonda çivili başlıkla sabitledikten sonra kafanın arka tarafından beyincik tarafından girerek beyin sapı yani mezensefalon dediğimiz beynin en hasas bölgesinin hemen önündeki kitleyi total olarak boşalttık. Ameliyat öncesi çektiğimiz filmler de ilaçlanmış tümör bölgesi büyük bir beyaz şeklinde görünürken ile ameliyattan hemen sonra erken dönemde çekilmiş filmde de aynı bölgede bir boşluk görünüyor bu da tümörün tamamen çıkmış olduğunu gösteriyor.

Bu ameliyatta ekip olarak çalışmak gerekiyor. Çünkü gerçekten çok zor bir ameliyat eğer bu ameliyata sadece bir doktor girmiş olsa bu ameliyatı gerçekleştirmek mümkün olmazdı. Ama ekip olarak yaptığımız için çok rahat çok keyifli ve çok başarılı bir ameliyat oldu" şeklinde konuştu.

Doktorlar yoğun bakımda tutulan hastanın ailesine birkaç gün içerisinde taburcu edileceğini açıkladı.

SİİRT'TE BEYİN SAPI AMELİYATI BAŞARI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
SİİRT'TE BEYİN SAPI AMELİYATI BAŞARI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
SİİRT'TE BEYİN SAPI AMELİYATI BAŞARI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2010 Pazar 14:06:02
Güncelleme :1 Mart 2010 Pazartesi 16:11:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?