3
Mayıs
2024
Cuma
SİİRT

Bir tarih yardım eli bekliyor

Siirt’te tarihi Ulu Camii, bakımsızlıktan ve minaresinin eğilmesinden dolayı onarılmayı bekliyor. Selçuklu Sultanı Mugizüddin Mahmut tarafından hicri 523, miladi 1129 yılında onarılan ve hicri 658, miladi 1260 yılında Cizre Hakimi Selçuk Ata Beyi El Mücahid İshak tarafından ilaveler yapılarak hamam, dükkan ve tarla gibi bazı gelirlerin vakfedildiği tarihi Ulu Camii, sahip çıkılmayı bekliyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1965 yılında restore edilen camiin, çevre dranajının tamamlanmaması sebebiyle duvarlarının rutubetlenmesi önlenememiş ve minare onarımı yarım kalmıştı. Ne var ki 1985 ve 1994 yıllarında onarılmasına rağmen, aradan geçen süre içinde tuğladan yapılan temeli kanalizasyon suları ve soğuk nedeniyle tahribata uğrayan camii, zelzele ve rüzgar nedeniyle görkemini ve dayanıklılığını kaybetti.

Siirtliler, yetkililerin tarihi camiye sahip çıkmasını isteyerek, "Minare gövdesinin muhtelif noktalarında dikey, eğimli ve yatak çatlaklar meydana gelmiş. Minare kaplamasının nakışlı, çini enzemelerinin güzellik ve özellikleri bu hasarlar yüzünden fark edilememektedir. Siirt’te tek tarihi cami özelliğini taşıyan Ulu Camii’nin, gözden geçirilmesini ve bu tarihi yapıya sahip çıkılmasını istiyoruz" diye konuştular.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2005 Salı 15:29:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?