3
Mayıs
2024
Cuma
SİİRT

Burada bir zamanlar PKK vardı

Siirt Valiliği, kentin tarihinin tespit edilmesi amacıyla Ege Üniversitesi ile işbirliği yaparak, yeni bir çalışma başlattı. Bir zamanlar bölücü terör örgütü PKK'nın gezdiği Botan Nehri eteklerinde, arkeolojik kazı çalışmaları yapılıyor.

Ege Üniversitesi tarafından başlatılan kazı çalışmaları, Siirt Valiliği ile Hedef Holding ortaklığında, Hedef Holding'in yaklaşık 65 milyar liralık desteğiyle Botan Çayı kıyısında, Çiçek Yurdu Mezrası yakınlarında büyük bir hızla yapılıyor.

Öte yandan, 4 yıldan beri Siirt'te kazı çalışmalarını sürdüren Ege Üniversite Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü hoca ve öğrencilerinden oluşan kazı ekibi, bu yılki çalışmalarını gerçekleştirdi.

Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtemir başkanlığındaki 50 kişilik kazı ekibi, bölgede yaptıkları kazılarda önemli sonuçlara ulaştı.

Yapılan çalışmalar sonucunda, kerpiç yapıtlar, önemli çivi yapıtları ve opsigen taşı gibi bulgulara ulaşıldı. Ayrıca, Yrd. Doç. Dr. Sağlamtemir öncülüğünde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında, Türbe Höyük'te bulunan Akadca çivi yazılı kil tablet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun M.Ö. 2000 yılındaki sosyal ve siyasi hayatını aydınlatıyor.

Bölgenin sosyal ve siyasi tarihi açısından önem taşıyan tablette ayrıca, dokuma ürünleri ve dokumacılarla ilgili bilgiler de yer alıyor. Daha önceki kazılarda, M.Ö. 6 bin yılına ait bir mezarlık alanı ve M.Ö. 2 bin yılın ikinci yarısına ait bir kale açığa çıkartılmıştı. Kalenin içerisinde bulunan Akad dilinde yazılmış bir kil tabletin ise geçen yılın önemli buluntuları arasında olduğu kaydedildi.

Kazı ekibinin başkanı Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtemir, kazıların bu yılki çalışmalarına başladıklarını belirterek, "4 yıldan beri sürdürdüğümüz bu çalışmaların yeni bir ayağını başlatmaktan dolayı çok mutluyum. Bölgenin bilinen tarihini değiştirecek nitelikte bulgulara rastladığımız bu kazılarda, Siirt halkının bize gösterdiği ilgi ve destek için çok teşekkür ediyorum. Bu yılki çalışmalarımız 30 kişilik bir ekiple 2 aya yakın bir çalışma devam edecek" dedi.

Botan Çayı kıyısında Çiçek Yurdu Mezrası yakınlarındaki Türbe Höyük'te yapılan kazı çalışmalarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İş Adamı Ethem Sancak ve Siirt Valiliği'nce desteklendiği belirtildi. Ayrıca, bu yıl Japonya'dan gelecek bir grup bilim adamının da höyükteki çalışmalara iştirak edeceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2005 Cumartesi 20:13:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?