3
Mayıs
2024
Cuma
SİİRT

Büryan zaferi

Siirt ile Bitlis arasında geçtiğimiz yıllarda başlayan ’Büryan hangi şehre ait?’ tartışmasına son noktayı Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı koydu. Siirt Valiliği’ne gönderilen yazıda büryanın, Siirt büryan kebabı olarak tescil edildiği belirtildi.

Siirt Valiliği’nin 2003 yılında Patent Enstitüsü’ne müracaat ederek, büryan kebabının bölgeye ait olduğunu tescil ettirmesinin ardından, karar Bitlis kamuoyunda büyük tepki görmüştü. Bunun üzerine harekete geçen Bitlis İl Kültür Müdürlüğü’nün Patent Enstitüsü’ne yaptığı itirazın kabul edilmesiyle birlikte Siirt Valiliği bir itiraz dilekçesi daha verdi.

Büryan için yapılan itirazlar üzerine Siirt Valiliği gerekçeli bir savunma hazırlayarak Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı’na gönderdi. Enstitü Başkanlığı büryan konusunu sonuçlandırdı ve Bitlis ilinin itirazını reddetti. Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı imzasıyla Siirt Valiliği’ne gönderilen yazıda, büryanın Siirt büryan kebabı olarak tescil edildiği kaydedilerek, "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" gönderildi.

Büryan hakkında bilgi veren Siirt büryancılarından Ali Eksik, "Kızgın kuyularda pişirilen büryan, genelde yaz-kış yenilen bir et yemeğidir. Tadı damaklarda kalan büryan, yaklaşık 3 metre derinliğinde, 0.80 santimetre genişliğindeki kuyulara daldırılan kuzu etinin tamamen doğal bir şekilde havada asılı olarak pişirilmesiyle elde edilir. Büryan servisten önce ufak ufak doğranarak kara fırınlarda ısıtılmaktadır" dedi.

Öte yandan, Siirt Valiliği 2003 yılında coğrafi tescil açısından, Siirt fıstığı, Pervari balı, perde pilav, Siirt tiftik battaniyesi ve Siirt büryanın tescil edilmesi için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunmuştu. Pervari balı, perde pilav ve battaniye tescil edilirken, Bitlis’ten büryan kebabı, Gaziantep’ten de fıstık için itirazlar gelmişti.

 

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 18:41:48
Güncelleme :28 Haziran 2005 Salı 17:23:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?