3
Mayıs
2024
Cuma
SİİRT

Çiftçiler 'süne' hakkında bilgilendirildi

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın yurt genelinde başlatmış olduğu "Ülkesel Süne Projesi" kapsamında Siirtli çiftçiler aydınlatıldı.

Bu amaçla Kurtalan İlçesine bağlı Avcılar ve Toytepe Köylerinde "Sünede Biyolojik Mücadele Tanıtım ve Uygulama" toplantıları düzenlendi.

Bakanlık ve Tarım İl Müdürü İlhan Özel başkanlığındaki teknik elemanların katıldığı toplantıda, sünenin verdiği zararlar anlatıldı. Süne ile mücadele yapılmadığı yıllarda zararın yüzde 70’lere ulaştığı hatırlatılarak, başarılı bir mücadele verilen 2004 yılında bu oranın, yüzde 1’lere indiği belirtildi.

Uçakla yapılan süne mücadelesinde istenilen başarının sağlanamadığı vurgulanarak, son yıllarda yer aletleri mücadelenin başlatıldığı, 2004 yılından itibaren 5 yıllık bir biyolojik süne mücadelesi projesinin başlatıldığı açıklandı.

Toplantıda biyolojik mücadele "Bir canlının diğer bir canlıya karşı kullanılması, yani kültür bitkilerine zarar veren zararlı böceklerin doğada bulunan faydalı böcekler tarafından kontrol altına alınmasıdır" şeklinde tanımlandı.

Süneyle mücadele kapsamında toplam bütçe 9 milyon YTL olup, projenin milli ekonomiye katkısı 1 milyar YTL olacak. Proje kapsamında süneye düşman olana parazitoitler üretilmeye başlandı. Bu amaçla 2004 yılında 700 bin parazitoit Gaziantep, Konya ve Adıyaman illerinde hububat ekili alanlara salındı.

Süne ile mücadelede Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Hatay Mustafa Kemal Enstitüsü'nde üretilen ve Siirt'e tahsis edilen 75 bin yumurta parazitoiti toplantılardan sonra Avcılar ve Toytepe Köylerinde hububat ekili alanlara salındı.

Hifzullah Eryeşil - Kenthaber / Siirt
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2005 Cuma 17:38:31
Güncelleme :21 Mayıs 2005 Cumartesi 19:52:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?