5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Çirav dağı eteklerinde festival

Terör örgütü PKK'nın Doğu ve Güneydoğu'da ilk silahlı eylemi düzenlediği iki yerleşim biriminden biri olan Siirt'in Eruh İlçesi Çirav dağı eteklerinde sabah saatlerinde başlayan, Siirt ve Eruh belediyelerinin ortak organizasyonu ile düzenlenen ''1. Eruh Çirav ve Kültür Sanat Festivali'' devam ediyor.

Terör örgütü PKK'nın 15 Ağustos 1984 tarihinde Hakkari'nin Şemdinli İlçesi ile birlikte baskın düzenlediği Siirt'in Eruh İlçesine 10 km uzaklıkta bulunan Çirav dağında ilk defa festival düzenlendi. Güvenlik güçlerinin yoğun önlemler aldığı festivalde bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununa ilişkin daha önce 'yol haritasının' açıklanacağının bildirilmesi üzerine Iğdır, Van, Hakkari, Diyarbakır, Ağrı, Kars, Batman, Ardahan, İstanbul, Hatay, Mersin'den yaklaşık 15 bin kişi geldi.

Yaklaşık iki bin polis, 3 bin askerin geniş önlem aldığı festivalde, Çirav dağı tepesinde ve çevresindeki tepelerde Özel Harekat ve Komandolar güvenliğini sağlarken Jandarma ekipleri şehir girişlerinde, polis festival alanı çevresinde önlem aldı. Festival alanında olası provokasyona karşı resmi kıyafetli polis bulundurulmaz iken, festival alanı uzaktan takip edildi.

Festival alanında terör örgütünün dağda kamuflaj olarak giydiği elbiseler ve Öcalan'ın posteri ile örgüt flamalarını taşıyan bir grup kortej yürüyüşü yaptı. Örgüt elbiseleri ile platform önünden geçen grup burada "Savaşa Hayır, Barış İçin Direneceğiz" yazılı pankartı açtı.

Festivalde konuşan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, 15 Ağustos'un Kürt halkının inkar ve imhaya karşı, kendisini yoksun ve yoksul bırakmak için geliştirilen feodalizme, köleliğe, sömürgeciliğe, barış ve demokrasiye karşı eşitlik ve özgürlük için ilk kurşunu sıktığını söyledi. Kürt halkının yok sayılma, kültürel, sosyal, siyasal ve ekonomik olarak saldırıya uğrayan bir halk olduğunu iddia eden Ayna, şöyle konuştu:

''1980 askeri darbesi Kürt halkına karşı yapılmıştır. 15 Ağustos bir barış hareketidir bu günü önemsiyoruz. İkisi de iç içe geçmiştir. Demokrasi açılımına Kürt sorunu çözülmeden ulaşılmaz. Her şeye rağmen olumlu önemli tartışmalar var. İlk kez karşılıklı bu sorunu çözelim diyen bir irade var. PKK 7 kez ateşkes ilan etti, (üniter yapı içerisinde Kürtler ve Türkler bir arada yaşayabilir. Bu sorunu çözmeye çalışanlar, bizi karşısında bulmaz) dedi.

İlk kez bu gün yaşanan süreçte devlet ve hükümet bu sorunu çözmeye çalışıyor. MHP ve CHP bu tartışma karşısında en fazla direnen taraflardır. Onlara şu çağrıyı yapıyoruz. Dünden beri bu sorunun bir parçası oldunuz. Bu gün gelinen nokta size rağmen bu sorunu çözer. Gelin sorunun içinde değil çözümün içinde olun."

Ayna, PKK'nın irade ortaya koyarak ateşkesi 1 Eylül tarihine kadar uzattığını ve hükümetin de buna zaman kaybetmeden acilen cevap vermesi gerektiğini söyledi. Hükümetin ve Başbakan'ın gerek Kürt, gerek demokrasi açılımı diyerek bir irade beyanında bulunduğunu anlatan Ayna, sözlerine şöyle devam etti: ''Bizde bekliyoruz, ortada henüz bir proje yok, olmamasına rağmen bekliyoruz. Biz ayrıca Abdullah Öcalan'ın açıklayacağı yol haritasını da bekliyoruz. Bizim için Öcalan muhataptır onun için yol haritasını önemsiyoruz. Niye Öcalan muhatap olsun? denildi. Onun bu güne kadar Kürt halkı için yaptıklarını referans olarak sayıyoruz".

Festivalde bir konuşma yapan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak da, çeşitli mesajlar verdi. Konuşmasının yarısını Türkçe yarısını da Kürtçe yapan Sadak, "Sayın Başbakanım, Sayın Cumhurbaşkanım, lütfen daha cesur olunuz. Bu sorunun çözülmesini istemeyen yalnızca Ergenekon ve onun yandaşlarıdır" ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 15:21:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?