5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Doğal meşrubat dolabı

Siirt'in Pervari ilçesinde yaz aylarında hava sıcaklığı 20 derecenin üstüne çıkmadıkça vatandaşlar buzdolabı yerine buz gibi kaynak suyu ile doldurulan havuzları kullanıyor.

Pervari ilçesinde köylüler yıllarca buzdolabı yerine havuzları kullanmaya devam ediyor. Teknolojiye yenik düşmeyen ve hem tasarruflu hem de işlevli olan havuzlar köyü ziyaret eden vatandaşların ilgisini çekiyor. Pervari-Van yolu üzerinde bulunan Söğütönü köyünde köylülerin Van-Siirt arası seyahat eden vatandaşlar için kendi imkanları ile yaptıkları dinlenme tesisinde bulunan soğutma havuzları ilgi odağı oldu.

Yolculardan Ali İlbaş, bu bölgelerin yıllarca terör nedeni ile halka açılamadığını belirterek, "Pervari üzerinden Van'a gitmek 2 saat iken terör nedeni ile Bitlis üzerinden 7 saatlik yoldan gidiyorduk. Bugün bölgedeki köyleri ziyaret etmek amacı ile geldik. Bu yolun açık olduğunu gördük. Bu yoldan çok, yolun üzerinde bulunan dinlenme tesisindeki soğutma havuzu dikkatimizi çekti.

Tesisin sahibi o kadar pratik bir zeka kullanmış ki, kimsenin aklına gelmeyen türden. Kaynaktan çıkan suya boru bağlamış, boruyu da yaptığı havuzun içine kadar uzatmış, su ile dolan havuzun içine meşrubat, peynir, günlük karpuz gibi gıda ve içecek malzemesi doldurmuş. Bugünün teknolojisi olan buz dolapları havuzun yanında bir hiç, çünkü havuzun kapasitesi çok, artı yazın buz gibi, kışın sıcak olduğu için hiç elektrik de harcamıyor" dedi.

Tesisin çalışanlarından Mehmet Fırat, tesisi 2 yıldır çalıştırdığını belirterek, "Bizim buralarda 2 yıl öncesine kadar doğru düzgün elektrik gelmiyordu. Elektrikler sık sık kesiliyordu. İş imkanımız olmadığı için köylerimizi topraklarımızı bırakıp batıya gidip çalışamadık. Biz de bu istikametten Van, Tatvan, Pervari ve Siirt arası seyahat eden vatandaşların dinlenebileceği bir mekan yaptık. Yalnız elektriklerin sık sık kesilmesi yüzünden meşrubatlar bozuluyordu.

Sıcaktan biz de evlerimizde kullandığımız gibi elektriğe gerek duymadan yaptığımız havuzun içinde su doldurup hem kış hem yaz faydalanıyoruz. Zaten burada pek fazla gelirimiz yok, kalkıp buzdolabı alacak. Zaten elektrik faturasını ödeyecek kadar durumum da yok. Onun için işin pratik yolunu bulduk. Burayı ziyaret eden vatandaşların çok ilgisini çekiyor. Çünkü direkt kaynaktan gelen su havuza giriyor. Hemen havuzun yan tarafından vatandaşların serinlenmesi için küçük bir havuz yaptım, su oraya da akıyor. Gelen vatandaşlar buz gibi su ile elini yüzünü yıkarken diğer taraftan da istedikleri meşrubatı buz gibi içebiliyorlar" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 16:48:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?