5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Enerjiyi verimli kullanın

Kısa adı 'Enver' olan Enerji Verimliliği projesi Siirt'te düzenlenen bir toplantıda tanıtıldı. Toplantıda konuşan Vali yardımcısı Yunus Sezer, bir Türk'ün 4 Japon kadar enerji harcadığını ifade ederken Vali Necati Şentürk ise gelecekte savaşların enerji ve su yüzünden çıkacağını söyledi.

Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Siirt Vali yardımcısı Yunus Sezer, enerji tasarrufunda bir Türk'ün 4 Japon'a eşit olduğunu belirterek, "Enerji konusunda çok daha tasarruflu davranmamız gerekiyor. Ülkemiz ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 75'ini ithal ediyor. Önümüzdeki yıllarda da bu rakam daha da yukarılara çıkacaktır. Ancak, tasarruflu davranmıyoruz. Bir Türk, 4 Japon kadar enerji harcıyor" dedi.
Vali yardımcısı Sezer, 64 bin adet tasarruflu ampulün önümüzdeki günlerde okullarda dağıtılacağını bildirdi.

'Enver' projesini tanıtan bir filmin izlenmesinin ardından Elektrik Yüksek Mühendisi M. Nurettin Mergen, enerji tasarrufu konusunda slayt eşliğinde bilgi verdi. Fosil enerji kaynaklarının tükenmekte olduğunu belirten Mergen, enerji tasarrufu için yalıtıma önem verilmesi gerektiğini bildirdi. Binaların yapımında yalıtıma önem verilmesini isteyen Mergen, "Bu konuyu bir aysberge benzetebiliriz. İlk başta aysbergin su üstündeki tarafı gözüküyor. Ancak, yalıtımı yaptığımız takdirde, aysbergin su altındaki
tarafı kadar bir kazanç elde ederiz" ifadelerini kullandı.

1900'lü yılların başından itibaren sömürgeci devletlerin enerji bölgelerinde savaş çıkarttığını belirten Vali Necati Şentürk ise şunları söyledi:
"1900'lü yıllardan beri sömürgeci devletler enerji açısından verimli olan aralarında bizim bölgemizin de olduğu bölgelerde savaş çıkartmaktadırlar. Gelecekte de savaşlar enerji ve su yüzünden çıkacaktır. Bu nedenle enerjiyi akıllı tüketmemiz gerekir. Kültürümüzde de bu var. Peygamber Efendimiz dere kenarında bile abdest alınırken su israfı yapılmamasını istemiştir."

Toplantıda daha sonra enerji verimliliği öğrenci temsilcisi Başak Gülcan'a sertifikası ve Ahmet Özel ve İsmail Dörtbudak isimli iki orman köylüsüne de güneş enerjisi sistemi alımı için bin TL para verildi. Toplantı öğrencilerin klasik akkor ampulleri atıp yerine tasarruflu ampulleri almaları ile sona erdi.

İha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 18:54:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?