5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Fıstık kavgası büyüdü

Fıstığın tescili konusunda Siirt ve Gaziantep illeri arasındaki tartışma devam ediyor. Konu mahkemeye taşınırken Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı F. Özgür Çalapkulu, ''Fıstığımız fiziksel, kimyasal ve genetik olarak Antep fıstığından farklılık gösteriyor. Hatta kullanım alanları bile farklılık gösteriyor'' diye konuştu.

Siirt Valisi Necati Şentürk'ün, Siirt fıstığının; Anadolu'da yetişen fıstık türünün ayrı bir çeşidi olması nedeniyle Yargıtay'a başvuracaklarını açıklaması üzerine Gaziantep Ticaret Odası Meclis ve Fıstık Tanıtım Grubu Başkanı Zeki Yağcı'dan da bir açıklama geldi. Yağcı, ''Siirt fıstığı Antep fıstığının bir çeşididir'' derken Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı F. Özgür Çalapkulu da Siirt fıstığının Anadolu'da yetişen bir tür olduğunu ve bu türün birçok çeşidi olduğunu belirtti.

Çalapkulu, "Gaziantep fıstığı, Siirt Fıstığı, Ohadi çeşidi birçok fıstık çeşidi vardır. Ancak Gaziantep ili daha önce davranıp bütün bu çeşitlerin tescilini Antep fıstığının bir çeşidi olarak yapmış. Daha sonraki yıllarda Siirt Valiliği'nin başvurusunu haklı gören Türk Patent Enstitüsü (TPE), fıstığımızın coğrafi menşe tescilini yaptı. Fakat Gaziantep itirazına ret etmesi üzerine konu mahkemeye taşındı. Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi bu tescilin iptaline karar verdi. Biz bunun Siirt'e yapılmış bir haksızlık olduğuna inanıyoruz.

Çünkü fıstığımız fiziksel, kimyasal ve genetik olarak Antep fıstığından farklılık gösteriyor. Hatta kullanım alanları bile farklılık gösteriyor. Antep fıstığı daha yağlı olduğu için baklava, çikolata ve dondurma sanayiinde kullanılırken bizim fıstığımız ise daha az yağlı olduğu ve daha kolay çıtlatıldığı için çerez olarak kullanılmaktadır. Valiliğimizin önderliğinde bütün Siirt halkı olarak, fıstığımızın ihracatını olumsuz bir şekilde etkileyen bu konuda bütün hukuki yolları
deneyeceğiz. Bir memleketin bir türün tümünü kendi ili altında tescilini yapmasını anlayamıyoruz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 16:44:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?