5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Fıstık kavgası Yargıtay'a gidiyor

Siirt ile Gaziantep illeri arasında fıstığın tescili konusunda yaşanan tartışma devam ediyor.

Siirt Valiliği'nin fıstık konusunda yaptırdığı coğrafi menşei tescilinin Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'nce bozulması üzerine bir toplantı yapıldı. Vali Necati Şentürk, ''15 gün içerisinde bu karara itiraz etmemiz gerekiyor'' dedi.

Önceki yıllarda Siirt Valiliği'nin fıstık konusunda yaptırdığı coğrafi menşei tescilini bozan Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'nin kararına karşı konu ile ilgili olarak çizilecek yol haritasını belirlemek amacıyla Valilik'te düzenlenen toplantıda konuşan Siirt Valisi Necati Şentürk, Siirt ve Gaziantep fıstıklarının aynı fıstık türünün iki çeşidi olduğunu belirtti.

Vali Şentürk, "1997 yılında Gaziantep ilinin başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından Antep fıstığının tescili yapılıyor. Gene aynı ilimizin başvurusu üzerine 2000 yılında da Siirt Fıstığı, Gaziantep Fıstığının bir alt türü olarak tescil ediliyor. 2007 yılında da Siirt Valiliği'nin başvurusu üzerine Türk Patent Enstitüsü Siirt fıstığının coğrafi menşe tescilini yapıyor. Gaziantep Ticaret Odası'nın bu karara itirazının TPE tarafından ret edilmesinin ardından konu mahkemeye taşınıyor. Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi Siirt'in aleyhine bir karar vererek, yapılan coğrafi tescilin iptaline karar veriyor.

Bu karar bize Haziran ayında tebliğ edildi. 15 gün içerisinde bu karar itiraz etmemiz gerekiyor. Yargıtay'da duruşmalara katılacak şekilde itiraz edeceğiz. Şimdi biz Siirt olarak, bu konuda neler yapmalıyız? Nasıl bir yol haritası izleyelim, hangi noktalardan yola çıkarak itirazımızı yapalım, buna karar vereceğiz. Ben bu konu ile ilgili olarak 25 kadar akademisyenle görüştüm. Onların da ortak görüşü fıstığımızın fiziki, genetik ve kimyasal açılardan Gaziantep fıstığından daha farklıdır. Hatta fiziki ve yağ oranının daha az olması nedeniyle de daha üstündür" şeklinde konuştu.

Siirt Barosu Başkanı Mehmet Ali Özel de karara itiraz edilmesi halinde Yargıtay tarafından kabul edilebileceğini belirtti. Özel, kararın Siirt Valiliği aleyhine verildiğini ancak uygulama merciinin TPE olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıda daha sonra konu ile ilgili olarak rapor hazırlanması için avukatlar ve Tarım İl Müdürlüğü ile İl Özel İdare Genel Sekreterliği görevlilerinden oluşan bir komisyon kurulmasına karar verildi. Toplantıya AK Parti Siirt Milletvekili Yılmaz Helvacıoğlu, konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluş ile sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin yanı sıra baro temsilcileri katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 13:05:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?