5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Fıstıkçılara müjdeli haber

VALİ ŞENTÜRK'TEN FISTIKÇILARA MÜJDELİ HABER

Son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalarla fıstıkçılık alanında bir merkez haline gelen Siirt'te yakında 2 yeni projeye başlanıyor. Valilik tarafından yürütülecek olan çalışma ile yeni fıstıklık alanlar oluşturulurken, Avrupa Birliği fonlarından yararlanılarak yürütülecek olan projenin tutarı da 2,3 milyondan 5,8 milyon avroya çıkarıldı.

Konu ile ilgili olarak basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Siirt Valisi Necati Şentürk, geri dönüş yapılan köylerde uygulanmak üzere "Siirt Fıstığı Model Projesi"nin uygulamaya konulacağını söyledi. Şentürk "Geri dönüş yapılan köylerde en az 25 dekar alanlarda fıstıklıklar oluşturulacak. Çiftçinin yüzde 20 katkı sağlayacağı bu proje kapsamında 318 bin 200 metre tel örgü, 63 bin 440 adet dikme demir ve 112 bin adet fidan köylüye dağıtılacak. Bu konuda SODES kapsamında da bir proje daha uyguluyoruz.

Bu projede de 169 bin metre tel örgü, 31 bin adet galvanizli dikme ve 134 bin adet fidan dağıtılacak. 2 projede toplamda 487 bin metre galvanizli tel örgü, 94 bin 440 adet dikme ve 246 bin adet tüplü fıstık fidanı dağıtılacak. Bu projelerden yararlanmak için bin 462 vatandaş, 55 bin dekar arazileri için müracaat etti." dedi. Vali Şentürk, Çevre ve Orman bakanlığı tarafından 1 milyon fidanın da dağıtılacağını kaydetti.

 

İPA PROJESİ 5.8 MİLYON AVROYA YÜKSELTİLDİ

Vali Şentürk, daha önce İPA kapsamında kabul edilen fıstıkçılık projesinin iyi savunulması sonucu bedelinin yükseltildiğini belirtti. Laboravatuar, fıstık işleme, eğitim merkezi ve eklentilerinden oluşacak proje ile ilgili olarak Şentürk, sözlerini şöylle sürdürdü: "Siirt ve İli ve İlçeleri Fıstık Üreticileri Birliği Başkanlığı tarafından İl Özel İdare Müdürlüğü'nün desteğiyle uygulanacak ve 60 civarında kişiye istihdam sağlayacak olan projeyi çok iyi savunduk. Bu savunmamız sonucu daha önce 2,3 milyon

avro olan proje tutarı 5,8 milyon avroya çıkarıldı. 2010 yılında başlanacak olan bu proje ilimizin ekonomisine katkıda bulunacağı gibi, fıstıkçılığın da gelişmesini sağlayacaktır."

Siirt İli ve İlçeleri Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, proje ile ilgili gelişmelerdeki katkılardan dolayı Vali Necati Şentürk'e teşekkür etti.

VALİ ŞENTÜRK'TEN FISTIKÇILARA MÜJDELİ HABER
İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2009 Perşembe 12:50:01
Güncelleme :24 Aralık 2009 Perşembe 15:59:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?