3
Mayıs
2024
Cuma
SİİRT

G.Doğu Asya değil, Güneydoğu Anadolu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde suyla bulaşan hastalıklar insan sağlığını tehdit ederken, Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, bölgede bulunan 9 ilde 1 yılda 150 bin ishal vakası görüldü.

Türkiye nüfusunun yaklaşık 7 milyonunu barındıran Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulaşıcı hastalıkların önüne geçilemiyor. İçme suyunun yetersizliği, alt yapı eksikliği ve kirlilik gibi nedenlerle bölgede sıkça görülen bulaşıcı hastalıkların başında ishal geliyor. Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak illerinde 2003 yılınde yaklaşık 150 bin ishal vakası yaşanırken, 20 bin kişide tifo hastalığı belirlendi. Su ve besinle buluşan hastalıklar arasında sıkça görülen hastalık sıralamasında 10 bine yaklaşan vakayla dizanteri üçüncü sırada yer aldı. Bin 300 298 hepatit A hastalığının görüldüğü bölgede hastalıkların sebebinin sağlıksız içme suları olduğu bildirildi.

2 BİN 290 YERLEŞİM BİRİMİNDE SU YOK

Bu arada, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmaya göre, Güneydoğu Anadolu’da bulunan bin 65 köy ve mezrada su sıkıntısı yaşanırken, 2 bin 290 köy ve mezrada su bulunmuyor. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde bin 65 köy ve mezrada su yetersizliği görülürken, 2 bin 290 yerleşim yerinde ise hiç su bulunmuyor. Su bulunmayan köy ve mezralarda yaşayan vatandaşlar ihtiyaçlarını eşek sırtında, at arabalarıyla su taşıyarak gidermeye çalışıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde belediye yerleşim birimlerinde halka verilen suyun büyük bir bölümü bölgede bulunan barajlardan karşılanıyor. 198 milyon 116 bin metreküp suyun barajlardan karşılandığı bölgede 116 milyon 876 bin metreküp su kuyulardan çekildi. Bölgede kaynaklardan karşılanan su miktarı 82 milyon 547 metreküp iken, akarsulardan içme ve kullanma için 11 milyon 389 metreküp su alındı.

SULAR ARITILMIYOR

Bu arada, DİE istatistiklerine göre içme ve kullanma suyu şebekesiyle hizmet veren 195 belediyeden sadece 9’unun arıtma tesisi bulunuyor. Bölgenin çok önemli bir bölümüne verilen su arıtılmadan belediyelerin kendi imkanları ölçüsünde yaptıkları klorlama ve ilaçlama sonucu halkın hizmetine sunuluyor. Bölgede sadece Diyarbakır’da 4, Gaziantep’te 4 ve Mardin’de 1 belediyenin su arıtma tesisi bulunuyor.

Konu hakkında açıklama yapan uzmanlar, "Bölge illerinin bir çoğunda sağlıklı içme suyu yetersizliği var. Birçok yerleşim birimi içme suyunu Atatürk Barajı’nın kirli sularından karşılıyor. Halen şehirlerde ahırlar var; hayvancılık yapılıyor, çevre temizliğine dikkat edilmiyor. Bunun sonucunda da bulaşıcı hastalıklar etkili oluyor" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2005 Pazartesi 11:49:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ayşe IP: 88.229.55.xxx Tarih : 1.04.2007 21:01:25
bir urfalı olarak bu tür ihmallerin bütün yetkililer tasrafından dikkate alınmasını arz ederim bu yorumu kendi adıma değil şu an hayatı tehlike altında olup farkına varmayan bütün urfalı vatandaşımızın sesi olup size bildirmek istiyorum lütfen gereken neyse yapınız daha fazla vatandaşlarımızın hayatı tehlikeye girmesin lütfen GEREĞİNİN YAPILMASINI SAGILARIMLA ARZ EDERİM