4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİİRT

GAP Yatırım Projesi tanıtıldı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, GAP İdaresi Başkanlığı'nın kalkınmanın ikinci gücü olan tarımın geliştirilmesine yönelik faaliyetler gerçekleştirdiğini söyledi.

GAP Kalkınma Platformu Yürütme Kurulu toplantısına katılmak üzere Siirt'e gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, beraberindeki çok sayıda iş adamı ve GAP yetkilileriyle birlikte Siirt Valisi Necati Şentürk'ü ziyaret etti. Daha sonra çeşitli illerden gelen iş adamları, yerel yatırımcılar ve çok sayıda kamu kurum ve kuruluş yöneticisiyle bir toplantı düzenleyen Bakan Ekren, GAP projesi hakkında bilgi verdi. Amaçlarının GAP'a dahil olan illeri tek tek ziyaret ederek, yerel temsilciler, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları ve dernek temsilcileriyle proje konusunda görüş alışverişinde bulunmak olduğunu belirten Bakan Ekren, "GAP ile ilgili en önemli beklentimiz; cumhuriyetimizin son dönemlerindeki en önemli projelerinden biri olan bu projenin bölge halkımızın, firmalarımızın ekonomik ve sosyal dönüşüm ve değişimini hızlandıracak, onu global ölçeklerle rekabet edebilir hale getirecek altyapıyı oluşturmaktır. Nüfus yoğunluğu; ortalama yüzde 88 şehir nüfusu olarak bakıldığında Türkiye'de yüzde 64.9 iken, GAP'ta yüzde 62.7 gibi bir düzeyde. Köy nüfusu Türkiye'de yüzde 35.1 iken, GAP'ta bu yüzde 37.3. Nüfus artış hızı Türkiye'de binde 18.3, GAP'ta binde 24.8. Şehirleşme oranı Türkiye'de yüzde 64.9, GAP'ta yüzde 62.7. Ortalama hane halkı sayısı Türkiye'de 5 kişi, GAP'ta ise 7 kişi" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, GAP'ın sulama yatırımlarının tamamlanması için önemli çalışmalar yapıldığını ifade ederek, "Girişimci destekleme ve yönlendirme merkezi faaliyetleri GAP çerçevesinde en fazla üzerinde durulan ve önem verilen konulardan bir tanesidir. Ankara'da yaptığımız uluslararası toplantının en önemli kısmı da bununla ilgiliydi. GAP İdaresi bölgede kalkınmanın ikinci gücü olan tarımın geliştirilmesine yönelik bir dizi faaliyet gerçekleştirmiştir. Meslek ve beceri faaliyetleri içerisinde hanımlarımızın ve çocuklarımızın yeteneklerini geliştirmek, gelir sağlayıcı yetkinlik kazandırmak için her bölgenin kendine has özelliklerini dikkate alarak uzmanlaşmış projeler yer alacak" diye konuştu.

Bakan Erken, konuşmalarına şöyle devam etti:

"Çevre ve altyapı faaliyetleri kapsamında köylere yönelik yeni bir proje geliştirdik. GAP projesi içerisinde yer alan susuz köylerin yeraltı suyu etütleri yapılarak, bu köylerin hijyenik koşullarda sağlıklı içme suyu kaynağına kavuşturulması amaçlanıyor. 2002-2007 yılları arasında 40 bin 387 metrekare sondaj gerçekleştirilmiş olup, 148 suyu olan kuyu açılmıştır. Dış kaynaklı projelerde Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen Sürdürülebilir Kalkınma Programı ile Avrupa Birliği tarafından yürütülen GAP Bölgesel Kalkınma Programı, bu bölgeye verdiğimiz önemi gösteren, bölgenin değişim ve dönüşümünü hızlandırmak için ulusal ve global inisiyatiflerini nasıl kullandığımızı anlatan önemli projelerdir. GAP'ın en önemli projelerinden biri de eğitimdir. Mutluluk ve huzuru sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan en önemli kaynak eğitimdir. Dolayısıyla GAP programı çerçevesinde her seviye ve kademede vatandaşımızın sahip olması gereken eğitim, yetkinlik ve beceriyi kazandırmak GAP'ın en önemli projesidir. Eğitimin yön ve değişimini de takip edeceğiz."

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Siirt'teki incelemeleri kapsamında yarın Siirt Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yapılacak yatırımların teşviki, yatırım ortamının iyileştirilmesi, yatırımcılar arasında oluşan sinerjinin devamlılık kazanması, yatırımların sürdürülebilirliğinin sağlanması ve yapılacak çalışmaları görüşmek üzere GAP Kalkınma Platformu Yürütme kurulu toplantısına katılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2007 Çarşamba 12:21:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?