4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİİRT

GAP'ın yıldızı parlayacak

Gaziantep ABİGEM Direktörü Funda Suran, "Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak'ta, turizm, yenilenebilir enerji ve organik tekstilde büyük potansiyel tespit ettik. Bunlar hayata geçtiğinde bölgedeki illerin yıldızı parlayacak" dedi

Gaziantep Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Direktörü Funda Suran, AB fon desteğiyle GAP'ın 2013 yılına kadar vizyonunu belirlediklerini ifade ederek, "GAP bölgesindekiillerin yıldızı parlayacak" dedi.


Suran, yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu bölgesindehalkın gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bu bölge ile diğerbölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmanın önemine dikkati çekerek, GAP'ın sürdürülebilir bir kalkınma sağlayacağını kaydetti.

Suran, "GAP, Türkiye'nin çok önemli projelerinden birisi ve çok dabüyük paralar harcandı. Fakat, bu paralar henüz geri dönüş sürecinegiremedi. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin kalkınması gerekiyor.

AB'nin, Türkiye'de en çok önem verdiği konulardan biri de bölgeselfarklılıkları ortadan kaldırma. AB, bu konuda elinden geleni yapmayaçalışıyor" diye konuştu.

Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen, GAP İdaresi ve UNDişbirliğiyle yürütülen GAP Girişimci Destekleme Merkezleri Projesikapsamında 8 aylık çalışmayla "GAP'ın 2013 yılına kadar vizyonunu" belirlediklerini kaydeden Suran, Gaziantep ABİGEM'in 5 personeli veAmerika, İngiltere, Danimarka Slovenya ile Gürcistan'dan 11 uzmanın GAP bölgesi için neler yapılabileceğini araştırdığını anlattı.

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirtve Şırnak'ta, gelecek potansiyeli olan sektörler ile bölgeye uyarlanabilecek yeni sektörleri analiz ettiklerini ifade eden Suran,"Turizm, yenilenebilir enerji ve organik tekstilde büyük potansiyel tespit ettik" dedi.


EKONOMİK KALKINMA, BÖLGEDEKİ SORUNLARI ÇÖZECEK


Funda Suran, şunları söyledi:"Mardin'den başlamak üzere bölgenin tamamında çok büyük turizm potansiyeli var. Ancak, bunu etkin derecede Türkiye ve dünyadatanı tabilmiş değiliz. Bölgede çok güzel mozaikler var, inanç, kültür veyemek turizmi ön plana çıkabilir. 2013 yılına kadar turizmde neleryapılacağı tek tek belirlendi. Bunun yanı sıra yenilenebilir enerjininstratejileri ve faaliyet planları hazırlandı. Hidroelektrik, güneş,rüzgar, bioenerji ve jeotermal enerjide bölgenin potansiyeli var. Üçüncüsektör olarak organik tekstil öne çıktı. Adıyaman'daki tekstil vehazırgiyim kümelenme projesinin devamı olarak, pamuk üretimindenbaşlayıp kıyafete kadar organik tekstil konusunda bir yapılanma olacak. "Ayrıca, sağlık sektörünün incelendiğini ve özellikle Gaziantep ileDiyarbakır'ın sağlık yatırımlarında çekim merkezi olduğunu, iki şehrinTürkiye ve Ortadoğu'nun sağlık merkezi olabileceğini kaydeden FundaSuran, Gaziantep'in "bilişim vadisi" haline getirilebileceğini debelirtti.

Suran, "Gaziantep bu bölgede ekonomide lider bir şehir. Önümüzdekiyıllarda da liderliği devam edecek, öncü bir şehir olarak diğerlerini depeşinden sürüklemesi gerek. Adıyaman da yıldızı parlayan şehirlerden.

Amaç, GAP'taki diğer illerin de ön plana çıkması" diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2007 Cumartesi 15:11:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?