4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİİRT

Guatr hastalığında artış

Siirt Özel Güven Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Asut, kentte son zamanlarda guatr vakalarının sıklaştığını, bunun da iyot eksikliğinden ileri geldiğini söyledi. 

Uzman Dr. Nesrin Asut, guatr hastalığının birçok bulaşıcı ve ölümcül hastalığa yol açtığına dikkat çekerek, tedavi olarak iyotlu tuz tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Asut, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: 

"Siirt, havasında ve suyunda iyot eksikliği olan bir il ve bu nedenle endemik guatrını sıklıkla görüyoruz. Poliklinik araştırmalarımızda gerek difüz, gerek zehirli, gerek modürel guatr, son derece yaygın olarak görülmektedir. Nodüllü guatrlarda yüzde 80 insanda iyi huylu olmasına rağmen yüzde 20 insanda kanser gelişim riski söz konusu. Bu nedenle nodüllü tespit ettiğimiz hastalara ameliyat öneriyoruz. Zehirli guatr başta tansiyon, kalp olmak üzere üreme sistemi ve diğer sistemlere etki eden hormonlar salgılar. Bu hormonlar kalp yetmezliğine neden olabilir. Endemik guatrda bezin tamamını büyümesiyle kendisini ifade eden 'difüz hiperpilaziler' var. Ergenlik, hamilelik, emzirme döneminde ihtiyaç arttığı için bu bezde büyüme gözükebilir. Bunun içinde kitle oluşmadığı müddetçe operasyon geçirmemesi lazım. Guatr hastalığının en önemli tedavi uygulaması, iyotlu tuzdur. Bol bol tuz tüketilmeli."
İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2007 Cuma 16:29:58
Güncelleme :2 Şubat 2007 Cuma 16:32:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?