5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Gül, barış umudu yarattı

Siirt Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı, muhtarlar, il ve ilçe belediye başkanları ve sendika yöneticilerinin de bulunduğu bir grup sivil toplum kuruluşu bir basın açıklaması düzenledi.

İHD Siirt Şubesi'nde bazı sivil toplum kuruluşları adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Şube Başkan Vetha Aydın, "30 yıldan beri bölgede yaşanan çatışmalı ortam sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik olarak ciddi kayıplara neden olmuş, bu çatışmalı ortamda binlerce insanımız hayatını kaybetmiş ve 500 milyar dolara yakın ekonomik kayba neden olmuştur. 14 Nisan'da ilan edilen çatışmasızlık sürecine ilişkin kamuoyunda meydana gelen olumlu gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün, 'Kürt sorunu Türkiye'nin en büyük sorunudur, sorun çözülmedikçe daha da büyüyecektir' sözleri barışçıl bir ortamın gelişmesine ciddi bir katkı sunmuş ve ön açıcı olmuştur.

Bu paralelde görsel ve yazılı basında aydın, akademisyen ve siyasetçilerin çatışmasızlık ortamının ve Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yönden çözümünün tartışılıyor olmaları bölge insanları olarak da bizlere de umut vermiştir. 30 yıllık süreç içinde en fazla acıyı yaşayan bölge insanları olarak Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için şu taleplerde bulunuyoruz; Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün işaret ettiği Kürt sorunu ülkenin birincil ve öncelikli çözümlenmesi gereken sorun olduğu tespitini olumlu buluyor, bu tespitin başta TBMM, hükümet ve tüm siyasi partiler tarafından destek verilmesini daha da geliştirilmesini, somut bir öneriye realize edilmesi, Kürt sorununun barışçıl çözümüne ilişkin ülkedeki tüm dinamiklerin görüşlerini demokratik bir şekilde ifade etmeleri gereğini düşünüyor, çözüm mercii olacak parlamentoya destek ve katkı sunmalarını bekliyoruz. 30 yılı aşkın yaşanan çatışmalı süreç psikolojik, sosyal ve ekonomik travmalara sebep olmuş, devlet-birey ilişkisinde güven sorunu ortaya çıkmıştır.

Toplumsal vicdanın huzuru için şiddet ortamının yol açtığı olumsuzluklar ortaya konulmalı ve en kısa sürede devlet tarafından giderilmelidir. Parlamento'da grubu bulunan parti temsilcileri, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcilerden bir akil insanlar komisyonunun oluşturulmasını istiyoruz. Ortaya çıkan olumlu ortamın sabote edilmemesi için tüm kesimlerin üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmelerini talep ediyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 19:50:44
Güncelleme :9 Haziran 2009 Salı 20:28:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?