5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Halk toplantısında sel konuşuldu

SİİRT'TEKİ SELİN ZARARLARI HALK TOPLANTISINDA GÜNDEME GETİRİLDİ

Siirt Belediyesi'nde düzenlenen halk toplantısında Belediye Başkanı Selim Sadak, kentin sorunlarının çözümünde kendisine destek verilmesini istedi.

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, geçtiğimiz hafta il merkezi ile Eruh'un köylerinde meydana gelen selin yol açtığı zararları anlatmak üzere Belediye Düğün Salonu'nda, sivil toplum kuruluşları (STK) ve halkın katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Başkan Sadak toplantıda sorunların çözümü konusunda yetkililerden, STK'lardan ve halktan destek istedi. Olayın meydana geldiği andan itibaren çeşitli kurum ve kuruluşlardan destek aldığına değinen Başkan Sadak, "Belediyemiz meydana gelen hasarlara anında müdahale ederek 4 gün gibi bir süre içerisinde çevre illerden gelen araç-gereç desteği ile gece-gündüz çalışarak vatandaşlarımızdan gelen 666 şikayet başvurusuna cevap verilmiş, yağmur ızgaralarındaki çamur ve kum malzemesi temizlenmiş, yollarda biriken enkazlar temizlettirilmiş ve Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından yol ve kaldırımlar yıkanmış kısacası ilimizi yaşanılabilir bir hale getirilmiştir. Bu vesileyle huzurunuzda çalışmalarımızda desteği olan başta Siirt Valimize, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne, Batman Belediyesi'ne, Kurtalan Belediyesi'ne, DSİ Bölge Müdürlüğü'ne, İl Özel İdaresi'ne, Karayolları Şube Müdürlüğü'ne ve bazı özel şirketlere huzurunuzda teşekkürlerimi sunarım" dedi.

Selin yol açtığı zararları belirlemek üzere çeşitli komisyonlar kurulduğunu belirten Başkan Sadak, şunları söyledi: "Birinci grubumuz 4 ayrı ekip halinde mahalleleri tarayarak oluşan alt ve üstyapı zararlarının tespitine yönelik gruptur. Tespit edilen zararlar; 9 bin 940 metrekare beton parke taşı, 36 bin 170 metrekare beton asfalt, 3 bin 650 metrekare Siirt taşı, 450 metrekare beton kaldırım, 25 bin 937 metrekare stabilize olmak üzere toplam 76 bin 147 metrekare yol tahrip olmuştur. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün yoğun yağıştan dolayı hazırladığı tespitlere göre 10 bin metrekare çim, 10 adet oyun grubu bin metrekare

yürüyüş yolu 3 adet parklardaki ışıklandırma sistemleri ve 3 adet parklardaki sulama sistemleri ve bin 200 ağaç zarar görmüştür. Bunların toplam zararı 2 milyon 873 bin 71 TL'dir.

İkinci grup ise ileride oluşabilecek zararların önlenmesi amacıyla projeler geliştirmişlerdir. Bu proje kapsamı içerisinde kutu menfez ve istinat duvarları ile içme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon hatları bulunmaktadır. Bu projelerde kutu menfezlerin maliyeti 3 milyon 581 bin 814 TL, istinat duvarları 558 bin 939 TL, kanalizasyon içme suyu ve yağmur suyu hatları için 2 milyon 747 bin 500 TL olmak üzere toplam 6 milyon 888 bin 253 TL maliyet hesabı çıkarılmıştır. Belediye Başkanlığı olarak bu zararların

tarafımızdan karşılanması mümkün değildir. Bunun için Bakanlıkların acil yardım ödeneklerine ihtiyacımız vardır. Gelecek her ödenek Siirt halkının refahı için harcanacaktır. Biz Siirt halkı olarak yapılacak yardımların beklentisi içerisindeyiz. Yakın bir zamanda Ankara'ya giderek destek isteyeceğim. Hiç değilse borçları dondursunlar.''

"Devlet borçlarını almayı biliyor. Ama iflas noktasına gelen vatandaşı düşünmüyor" iddiasında bulunan Sadak, "Sizlerin desteğiyle aşılamayacak hiçbir sorun yoktur" ifadelerini kullanarak yardım isteğini vurguladı.

Altyapı konusunda finansmanı sağlayan Alman Kalkınma Bankası'ndan iki kişilik teknik bir heyet beklediğini belirten Başkan Sadak, bunların vereceği rapor doğrultusunda Siirt'in haklarını savunacaklarını kaydetti.

Toplantıda TÜRK-İş Temsilcisi Halit Akınay da yaptığı konuşmada sel sonrası sorunların çözümü için partiler üstü bir yaklaşım gerektiğini belirtti. Katılımcıların ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Selim Sadak, önümüzdeki hafta yeni kurulan ve yönetim kurulu üyesi bulunduğu Dicle Kalkınma Ajansı'nın davetlisi olarak İspanyaya gideceğini ifade ederek, "Dicle Kalkınma Ajansı yeni kuruldu. Hayırlı olsun. 4 ilin; Mardin, Siirt, Batman ve Şırnak vali, belediye başkanları, il genel meclis

üyeleri ve TSO başkanları bir hafta süreyle İspanya'ya gideceğiz. Bu ülkenin bölgeler arası kalkınmışlık düzeyini nasıl çözdüğü ve iller arasında yardımlaşmanın nasıl sağlandığını inceleyeceğiz. Örneğin, bir Siirt ile Kocaeli, bir Şırnak ile İzmir arasında yardımlaşma nasıl sağlanabilir; inceleme imkanına kavuşacağız" şeklinde konuştu.

Sadak, 15 günde bir halk toplantıları düzenleyeceğini sözlerine ekledi. Başkan Sadak'ın toplantısına Tabipler Odası, Siirt Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı ve diğer bazı STK yöneticileri katıldı.

SİİRT'TEKİ SELİN ZARARLARI HALK TOPLANTISINDA GÜNDEME GETİRİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2009 Salı 17:49:02
Güncelleme :11 Kasım 2009 Çarşamba 17:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?