3
Mayıs
2024
Cuma
SİİRT

Hem okur-yazar, hem de iş sahibi oldular

Siirt'in Şirvan ilçesi’nde faaliyet gösteren Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Şirvan Halk Eğitim Merkezi, AB'nin desteklediği ve İŞ-KUR tarafından yönetilen “Aktif İşgücü Programları Projesi Yeni Fırsatlar Hibe Programı” kapsamında “İşsiz Kadınlara Halı Dokumacılığı Eğitimi Verilerek İstihdam Sağlanması” projesini ortaklaşa gerçekleştirdi.

Proje, 23 Aralık 2004'te başladı ve 23 Haziran 2005'te sona erdi. Proje kapsamında 250 kadın, bir yandan halı dokumacılığı eğitimi görerek iş sahibi olurken, diğer yandan verilen kurslarla okuma yazmayı da öğrendi.

İşsiz Kadınlara Halı Dokumacılığı Eğitimi Verilerek İstihdam Sağlanması projesi, Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı 9 köyde (İncekaya, Cevizlik, Narlıkaya, Taşlı, Oya, Ormanbağı, Durankaya, Kapılı ve Yağcılar) köylerinde toplam on atölyede uygulandı. Proje de, bölgede 250 işsiz ve okuma yazma bilmeyen kadının eğitilerek yetenek ve kültür düzeylerini yükseltmeyi, özel sektörün halı dokumacılığı alanındaki nitelikli eleman ihtiyacını gidermeyi ve yüksek orandaki işsizliği azaltarak yoksulluğun çözümüne katkı sağlamayı amaçlıyordu.

Kurslara katılmak için başvuru yapanlardan yoksul ve engelli olanlara öncelik tanındı; eşit durumda olan kadınlar arasında ise kura çekilerek kursiyerler belirlendi. Eğitimler, köylerde geçmişte değişik faaliyetlerde kullanılmış olan atölyelerde gerçekleştirildi. Kursiyerler usta eğiticilerden uygulamalı olarak halı dokumacılığını öğrendi, bunun yanında günde 2 saat de düzenlenen okuma yazma kursuna katıldı. Kurs sonunda, kursiyerlere eğitim sertifikası dağıtıldı. Ayrıca, ihracatçı bir firma ile anlaşma yapılarak, eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerin iş ihtiyacı da karşılandı. Söz konusu firma, bundan böyle eğitimini başarı ile tamamlamış kursiyerlerden yün ve iplik temin edecek ve ürettikleri halıları metrekaresi 90 Euro'dan satın alacak.

Proje kapsamındaki eğitimlere katılanlardan Muhdiye Dündar, duygularını şöyle ifade etti: “Bir meslek sahibi olduğum ve aile bütçeme katkıda bulunduğum için çok mutluyum. Daha önce evde, bahçede ve tarlada çalışıyordum ancak bu işler aile bütçesine para katkısı yapmadığından, çalışmalarıma değer verilmiyordu. Üstelik çalıştığım için okula da gidememiştim. Aldığım eğitimlerle hem okuma yazma, hem de halı dokumacılığı öğrendim. Kaymakamımıza ve AB'ye bu projeyi uyguladıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

Hifzullah Eryeşil - Kenthaber / Siirt
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2005 Cumartesi 14:34:11
Güncelleme :19 Temmuz 2005 Salı 10:33:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?