5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

İnternet evleri bir bir kapandı

SİİRT'TE İNTERNET EVLERİNİN KAPATILMASI VATANDAŞLARI VE ÖĞRENCİLERİ ÜZDÜ

Siirt ve ilçelerinde 2008 yılında, İl Türk Telekom Müdürlüğü tarafından, öğrencilere ücretsiz internet erişimi sağlamak ve bilgi toplumu oluşturmak amacıyla kurulan internet evlerinin sahipsizlikten dolayı bir bir kapatılması özellikle öğrencileri üzdü.

İl ve ilçe belediyelerinin işlettiği Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari ve Şirvan ilçelerindeki internet evlerinin kapatılmasına vatandaşlar da tepki gösterdi.

Şirvanlı öğrenciler 2008 yılında Şirvan'da internet evinin açılışında büyük bir sevinç yaşadıklarını, internet evinin kapatılmasıyla internetsiz kaldıklarını belirttiler. Günümüzdeki internet kafelerden tamamen farklı, öğrencilerin sanal ortamda dersler, konular üzerinden araştırma yapmalarına imkan tanıyan internet evlerinin amacı, ücretsiz ve eğitime dayalı bir toplu internet ortamı sağlamaktı. Kaymakamlıklar ve belediye başkanlıklarınca, internet evinin kurulması için sağlanan ödenek ile ayarlanan mekanda, internet evinin alt yapısını oluşturan ortalama 20 adet bilgisayar, 1 adet yazıcı, 20 adet bilgisayar masası ve kurulum malzemeleri Türk Telekom tarafından karşılanmıştı. Türk Telekom tarafından kurulan internet evleri, mekanı sağlayan belediyelerce işletiliyordu.

İnternet evlerinin tamamen eğitimsel, araştırma amaçlı ve öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine yönelik olarak açıldığını hatırlatan Hüsamettin Demirel, "Bölgemizde birçok bayan internet kafelere gitmekten çekindiğinden internet ortamından geri kalıyordu. Bayan öğrencilerin kendilerini geliştirme imkanı sağlayacak mekan sıkıntısının ortadan kaldırılması planlanıyordu. Özellikle kız öğrenciler internet evlerinde istedikleri araştırmaları yapabiliyor ve internet ortamından gelişmeleri ücretsiz olarak takip edebiliyordu. Ama maalesef ilimizde böyle bir imkan tam anlamı ile ayakta tutulamadı. Evlerinde interneti olmayan kız öğrenciler, internet kafelere de gidemedikleri için böyle ortamlardan yararlanmaları engellenmiş ve öğrencilerin eğitim alanları kısıtlanmıştır" dedi.

Siirt'te ilk defa böyle bir uygulamanın başlatılmasını sevinçle karşıladıklarını belirten kız öğrenciler, internet evlerinin sahipsizlikten kapatılmasına çok üzüldüklerini ifade ettiler. Öğrenciler, kapatılan internet evlerinin Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde bulunan kütüphanelere ya da Milli Eğitim Müdürlüklerine devredilerek işletilmesini istediler. Şirvan ilçesinde internet evi açılışı yapıldığı sırada katılımcıları duygulandıran bir konuşma yapan Atatürk İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi

Besna Sarıgül, "İlk defa internete bağlanıyorum. Çok mutluyum. Kafama takılan soruları internet ortamından araştırarak çözümünü buluyorum. Daha önce böyle bir imkanım yoktu, internet kafeler vardı. Oralara da, daha çok erkekler takıldığı için ve sigara içip internet üzerinden devamlı oyun oynadıkları için gidemiyorduk. Burada öyle bir şey yok, burası tamamen eğitime yönelik bilgi alışverişi ve araştırma için kurulmuş. Burada oyun oynamaya ve sigara içmeye müsaade edilmediği için biz de rahat rahat gelebiliyoruz. Arkadaşlarla beraber ilk defa internete bağlandığım için çok mutluyum" ifadelerini kullanmıştı.

SİİRT'TE İNTERNET EVLERİNİN KAPATILMASI VATANDAŞLARI VE ÖĞRENCİLERİ ÜZDÜ
SİİRT'TE İNTERNET EVLERİNİN KAPATILMASI VATANDAŞLARI VE ÖĞRENCİLERİ ÜZDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2010 Cuma 15:13:00
Güncelleme :7 Mayıs 2010 Cuma 15:29:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?