5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Kadınlar Günü buruk kutlandı

SİİRT'TE KADINLAR GÜNÜ BURUK KUTLANDI

Siirt'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlaması Elazığ'da meydana gelen deprem felaketi nedeniyle buruk yapıldı.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün hazırladığı kutlama programında deprem nedeniyle değişiklik yapılarak, müzik bölümü programdan çıkarıldı.

Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programda bir konuşma yapan Siirt Valivekili Hamdi Üncü, kadınların sosyal ve ekonomik açıdan henüz arzu edilen konumda olmadıklarını belirtti. Türkiye'de dünyada kadına seçme ve seçilme hakkını vermede dünyaya öncülük yapan bir ülke olmasına rağmen henüz bu alanda istenilen düzeye gelemediğine değinen Üncü, "1935 yılında parlamentoda kadınların temsil oranı yüzde 4.2 idi. Bu oranı yeteri kadar yükseltemedik. 2009 yılında ülkemizde meydana gelen anne ölümlerinin yüzde 80 önlenebilir ölümlerdi. Bir başka deyimle ölen her 5 anneden 4'ü kurtarılabilirdi. Gene 2009 yılı verilerine göre ülkemizde çalışan kadınların oranı yüzde 21.6 dır. Bu rakam tarımda çalışan bayanları da kapsıyor. Sanayide ise bu rakam çok daha düşüktür. Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 60'lar civarındadır. Ülkemizde kadına yönelik şiddet de önemli bir sorundur. Kadınların yüzde 33'ü şiddete maruz kalıyor" dedi.

Elazığ'da meydana gelen depremde hayatını kaybeden 57 vatandaşa rahmet ve yakınlarına başsağlığı dileyen Hamdi Üncü, Valilik olarak kadınlara pozitif ayırımcılık yaptıklarını ve bütün kız öğrencilerin yurtlara yerleştirildiğini, kadınlar için ilk kabul merkezinin kurulmakta olduğunu sözlerine ekledi.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hıfzullah Canpolat da yaptığı konuşmada, aile müessesesinin korunması gerektiğini belirtti. Canpolat, şunları söyledi:

"Aile müessesesini yalnız yasalarla değil, toplumun bütün kesimleri birlikte korumalıdır. Ailede sorunlar çıktığı zaman şiddete başvuruluyor. Geçen yıl kurumumuza intikal ettirilen 63 adli vakanın 50'si aile içi şiddet olayıydı."

Deprem nedeniyle müzik ve eğlence bölümleri programdan kaldırılan etkinlikte, kadın haklarının geçirdiği evrimi anlatan "Kadınlar Vardır" adlı belgesel film gösterildi. Etkinliği, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile toplum merkezlerine devam eden kadınlar izledi.

SİİRT'TE KADINLAR GÜNÜ BURUK KUTLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2010 Pazartesi 13:53:00
Güncelleme :8 Mart 2010 Pazartesi 18:59:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?