5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Karbonmonoksite dikkat

Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, yaptığı bir açıklama ile karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Türkiye'de bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Ömür, "Güneybatıdan esen bir rüzgar olan 'Lodos' nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen
alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür ve benzeri ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir" dedi.

Açıklamanın son bölümünde baca temizliği ve şofben kullanımı konusunda bilgiler verilerek, mekanlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde mutlaka bir dedektör olması gerektiği belirtildi.

İha
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2009 Perşembe 18:38:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?