5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

KESK'e dokunma!

İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt Şubesi ve bazı sivil toplum örgütleri, KESK yöneticilerinin gözaltına alınmasını protesto etti.

İHD Siirt Şubesi önünde toplanan sivil toplum örgütleri halka oluşturdu. KESK'e yönelik yapılan gözaltılar ile ilgili basın açıklaması yapan İHD Siirt Şubesi Temsilcisi Vetha Aydın, "Türkiye'de 1950'li yıllardan itibaren kurulduğu bilenen gladyo-kontrgerillanın dağıtılması talebiyle buradayız. Bizler Türkiye'nin onuru ve geleceğini savunanlar olarak bu dava vesilesiyle tüm çetelerin, cinayet şebekelerinin, gladyo-kontrgerillanın ortaya çıkarılması için yola çıktık, sonuna kadar da bu mücadeleyi sürdüreceğimizi ilan ediyoruz.

Bizler Kürt sorununun çözülmesinin Türkiye'nin demokratikleşmesine çok önemli katkıları olacağını, bu nedenle Fırat'ın doğusunda yaşanan hak ihlalleri belirlenip bunlarla yüzleşilmeden gerçeklerin ortaya çıkarılamayacağını düşünüyoruz. Yargının görevini yaparken insan haklarına ve evrensel hukuk ilkelerine bağlı kalarak adil bir yargılama yapması gerektiğini savunuyoruz. Adil yargılanma olmadan suçlunun suçsuzdan ayrılamayacağını, adaletin yerini bulamayacağını ve gerçeklerin ortaya çıkarılamayacağını ifade etmek istiyoruz.

Bu amaçla; gladyo-kontrgerilla tarzı örgütlenmelerin ortaya çıkarılmasını ve yargılanmasını,faili meçhul cinayetlerin sorumlularının ortaya çıkarılmasını, gözaltında kayıpların sorumlularının yargılanmasını, köylerinden zorla göç ettirilenlerin zararlarının tazmin edilmesini, isteyenlerin evlerine tekrar dönmelerinin sağlanmasını, koruculuk sisteminin derhal lağvedilmesini, Türkiye'de yaşayan herkesin dil, inanç ve kültürel haklarının güvenceye alınmasını, Kürt sorununun demokratik ve barışçı yöntemlerle çözülmesini talep ediyoruz. Bu talebimizi bundan sonra da sürdüreceğimizi ilan ediyoruz" dedi. Aydın ayrıca KESK'e yönelik yapılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

Basın açıklamasının ardından İHD Siirt Şubesi, Eğitim Sen Siirt Şubesi, Tüm Bel Sen Siirt Şubesi, Ses Siirt Şubesi, BES Siirt İl Temsilciliği, Yapı Yol Sen Siirt İl Temsilciliği, Haber Sen Siirt İl Temsilciliği, DİSK/Genel İş Siirt Şubesi, Siirt MKM-DER, SİYDER, TBM Siirt Barış Girişimi ve DTP Siirt il Örgütü temsilcileri halka oluşturarak KESK binasına doğru yürümek istedi. İzinsiz olduğu gerekçesiyle emniyet yetkilileri grubun yürümesine izin vermedi. Sivil toplum örgütleri İHD şubesi ününde uzun bir halka oluşturarak 5 dakikalık oturma eylemi yaptıktan sonra sessizce dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 16:35:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?