3
Mayıs
2024
Cuma
SİİRT

Köye Dönüş Projesi'ne 8.8 trilyon

Bölgede sağlanan huzur ve güven ortamından sonra köylerinden göç edenler için başlatılan köye dönüş çalışmaları sürüyor. Siirt Valiliği’nde düzenlenen ’Köye Geri Dönüş’ toplantısında bu kapsamda 8 trilyon 82 milyar TL harcandığı açıklandı.

’Köye Dönüş Projesi’nin ele alındığı Siirt Valisi Murat Yıldırım başkanlığındaki toplantıya Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Milli Eğitim, Özel İdare, sağlık, tarım, çevre ve orman, TEDAŞ, Telokom ve İl Jandarma Komutanlığı müdürleri ve temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşma yapan Vali Murat Yıldırım, köye dönüşler için tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.

Köylere geri dönüş konusunun, öncelik verdikleri çalışmalar arasında olduğunu belirten Vali Yıldırım, "Devlet, vatandaşın huzur ve güvenini sağlamakla mükelleftir. Bugün, bölgemizde barış ve huzur ortamı hakimdir. Köylere geri dönüşler, öncelik verdiğimiz çalışmalarımızdan biridir. Bu kapsamda bugüne kadar 8 trilyon 82 milyar TL harcandı. Geçmiş dönemde, ilimizde 78 köy ve 112 mezrada bulunan 4 bin 800 haneden 31 bin 34 vatandaşımız, köyünden göç etmek zorunda kalmıştır. Bugün bütün köylerimizi geri dönüşe açmış bulunmaktayız. Bugüne kadar 2 bin 824 hanede 16 bin 716 vatandaşımız, köyüne geri dönmüş bulunmaktadır. İsteyen her vatandaş, rahatlıkla köyüne geri dönebilir" dedi.

Geri dönüş yapılan köylerin altyapı sorunlarının çözümlenmesi için yoğun çaba harcandığını vurgulayan Vali Yıldırım, köye geri dönen vatandaşlara fidan ve yem bitkileri tohumu dağıtıldığını, ayrıca ’menengiç ağaçlarının aşılanması’ gibi iş imkanlarının sağlanmasıyla da bu vatandaşların ekonomik yönden desteklendiklerini söyledi. İhtiyaç sahibi bazı vatandaşlara da evlerini yapmaları için briket, demir ve çimento yardımında bulunulduğunu hatırlatan Yıldırım, "Köylerin yol, okul, telefon, sağlık, eğitim ve kadastro gibi konulardaki durumları ele alındı. Geri dönüş yapılan köylerin tamamına yakınında elektrik bulunuyor. Eğitim sorunu, okulların açılması ya da öğrencilerin yatılı ilköğretim bölge okullarına yerleştirilmesi ile çözüme kavuşturuldu. Geri dönüş yapılan köylerden başlamak üzere, bütün köylerin kadastroları çözümlenmeye başlandı. Ayrıca, her yıl 500 hektarlık enerji ormanı oluşturulmaya başlandı" diye konuştu.

Hifzullah Eryeşil - Kenthaber / Siirt
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2005 Salı 16:30:30
Güncelleme :14 Nisan 2005 Perşembe 11:37:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ersin kılıç IP: 212.175.112.xxx Tarih : 26.02.2007 10:56:24
bizmde hakkımız değilmi 1992 ve93 yıllarında yapılan göçlerde ve yakılan evlerimiz köyümüz ahırlarımız en önemliside ölen akrabalarımız. yaralanan benim babam ve bir öğretmenin hayatı için kendisini ve evini coluk cocuğunun canını tehlikeye atan benim meçhul babam neden hakkını almaz oldu. bizde az çekmedik..lütfen hakkımız neyse verin adres:bingöl solhan eşmetaş köyü veysi kılıç. saygılarımla arz ederim...