5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Melede ateşi yandı

Siirt'te yaklaşık bin yıllık bir gelenek olan ve Ramazan ayının habercisi anlamına gelen 'Melede ateşi' yakıldı.

Siirt Belediyesi tarafından Kızlar Tepesi Parkı'nda kule şeklinde oluşturulan çalı çırpılar ateşe verildi. Ateşin geçmesinin ardından da üstünden atlanıldı. Belediye Başkanı Selim Sadak, kentin kültürünü yaşatmayı amaçladıklarını belirtti. Sadak, şunları söyledi:

"Melede kültürü bin yılı aşkın bir zamandan beri Siirt'te uygulanıyor. Mahallelerdeki çocuklar Ramazan ayından 10-15 gün öncesinden evlerden çalı çırpı toplayarak Ramazan arifesinde akşam saatlerinde topladıklarını yakarak, hem sevinçlerini dile getiriyor, hem de çevredeki yerleşim birimlerine ertesi gün oruç tutulacağını haber vermiş oluyordu. Biz de bu geleneği yaşatmak istedik."

Melede geleneğinin son yılarda terk edildiğini belirten ÇEKÜL Vakfı İl Temsilcisi Ayhan Mergen, "Meledeyi oluşturmak için günlerce öncesinden mahallenin çocukları evleri tek tek dolaşarak maniler eşliğinde çalı çırpı toplardı. Ayrıca akşam saatlerinde ana yollar kesilerek işten eve dönen beylerden de aynı amaçla para toplanırdı. Mahalleler arasında görkem ve yükseklik açısından tatlı bir rekabete yol açan meledeler yakılırdı. Ateş geçtikten sonra da üzerinden atlanılırdı." dedi.

Çalı çırpıdan oluşan Melede, daha sonra Belediye Başkanı Selim Sadak ve Siirt'te konuk olarak bulunan gazeteci yazar Mehmet Nuri Yardım tarafından tutuşturuldu.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 15:12:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?