3
Mayıs
2024
Cuma
SİİRT

Projeler gözden geçirildi

2004 yılı şubatında Siirt Valiliği bünyesinde hizmete giren ve Ülke genelinde ilk ve tek olma özelliğini koruyan Yatırım Yönlendirme Merkezinin çalışmaları ve bu merkezin Avrupa Birliği fonları başta olmak üzere hibe olarak finans sağlayan çeşitli kurumlara başvurulmak üzere hazırlanan projeleri ele alındı.
 
Cumartesi günü Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Murat Yıldırım, Vali Yardımcıları Bülent Uygur, Aytekin Yılmaz ve Ahmet Süheyl Üçer, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü ve Yatırım Yönlendirme Merkezi (YYM) yetkilileri katıldı. Yatırım Yönlendirme Merkezinin başta Avrupa Birliği olmak üzere sosyal kültürel ve kırsal kalkınma amaçlı projelere destek veren birimler için sivil toplum kuruluşlarına proje hazırlamak ve uygulanacak bu projeler sayesinde Siirt’in kalkınmasını sağlamak amacıyla kurulduğu belirtilerek, bu güne kadar 30 civarında projenin hazırlandığı belirtildi. Hazırlanan projelerden dördünün kabul edildiği de belirtildi
 
Yatırım Yönlendirme Merkezi Uzmanları Yusuf Eldemir, Servet Çizmeci ve Gülsevin Gülaçtı’nın verdikleri bilgiye göre merkez tarafından bu güne kadar hazırlanan 30 civarındaki projeden 4 tanesi kabul edildi. Bazı projeler daha değerlendirme aşamasında bulunuyor. Kabul edilen ilk proje Şirvan İlçesinde uygulanacak. 250 genç ve kadına 6 ay süre ile halı dokumacılığı öğretilecek. Başarılı olanlar yapılan anlaşmaya göre Malatya da kurulu bir firmaya halı dokuyacak. Kabul edilen ve çalışmalarına başlanan projenin tutarı 234.000 Euro. Şirvan Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığınca yürütülecek olan projede %10’luk katkı payı İl Özel İdare Müdürlüğünce sağlanarak, Şirvan Kaymakamlığına aktarıldı.
Kabul edilen ikinci proje, Anne ve Çocuk Sağlığı konusunda 25.000 kadına ulaşılmayı amaçlayan ve Siirt İli Aile ve Çocuklara Yardım Derneği Başkanlığınca yürütülecek olan proje. 6 ay sürmesi planlan projenin tutarı 234.000 Euro
 
Uygulanması kesinleşen 3. proje Veysel Karani Külliyesi ile ilgili. Bu proje ile Veysel Karani’nin tanıtımı sağlanarak bu yöreye yerli ve yabancı turistlerin çekilmesi amaçlanıyor. İl Özel İdare Müdürlüğü, Baykan İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Baykan Belediye Başkanlığının ortaklaşa yürüteceği projenin tutarı 450.000 Euro tutarında.
 
Uygulanacak olan bir başka projede Siirt Battaniyeciliğini geliştirmeyi amaçlıyor. Saf tiftikten üretilen battaniyenin kalitesini artırmak ve TSE standardını sağlamayı amaçlayan proje 1 yıl süreli olacak. 10 battaniyeci ustası bir yıl süreyle battaniyecilik sektörüne yeni ustalar yetiştirecek. Bunun yanı sıra battaniyenin tanıtımı konusunda hazırlanacak broşürler il dışına gönderilecek ve bir satış merkezi kurulacak. Proje 117.000 Euro tutarında bir bütçeye sahip.
Hazırlanan diğer projeler arasında bedensel engellilere istihdam imkânı, katı atıkların değerlendirilmesi gibi ilimiz için çok büyük önemi bulunan projeler bulunmaktadır. Bu projelerden Bedensel Engelliler Derneği için hazırlanan ve bedensel engelli vatandaşların istihdamlarına yönelik proje büyük önem taşıyor.
 
Vali Murat Yıldırım yaptığı konuşmada Siirt’e hizmet etmenin bir şeref olduğunu belirterek “Yapılan bu çalışmalar İlimiz açıdan çok önemli çalışmalardır. Türkiye de ilk defa bir ilde Valiliğe bağlı olarak bir Yatırım Yönlendirme Merkezi kurulmuş ve sivil toplum örgütlerine ücretsiz proje hazırlayarak onların bu tür fonlardan yararlanmaları sağlanmıştır Anne ve Çocuk Sağlığı konusundaki proje ilimiz için çok gerekli bir projedir.
 
Bedensel Engellileri görmezden geliyoruz. Onların yaşamlarını rahat sürdürebilmeleri ve ekonomik açıdan bir gelire sahip olmaları için çaba harcamalıyız. Bu nedenle Bedensel Engelliler Derneği için hazırlanan proje de çok önemlidir. Bu proje için şu anda Evren İlköğretim Okulu olarak hizmet veren binamızın alt katını tahsis ettik. Bu projeyi destekliyor ve takip ediyoruz. İlk defa bir okulun bir bölümü böyle bir projeye için tahsis edilmiştir.” Dedi.
Vali Murat Yıldırım, daha sonra Yatırım Yönlendirme merkezinin iyi çalıştığını belirterek bu merkezde görev alan personele teşekkür etti.
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2005 Salı 12:49:40
Güncelleme :8 Şubat 2005 Salı 20:58:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?