5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Romanya'dan bir heyet Siirt'te

Ticaret ve Sanayi Odası'nın (STSO) ortak olduğu proje kapsamında Romanya'nın Sibiu kenti Ticaret ve Sanayi Odası yöneticilerinden üç kişilik bir heyet Siirt'e geldi.

Proje ve heyetin gezisi hakkında STSO'da düzenlenen basın toplantısında bilgi veren STSO Başkan Vekili F. Özgür Çalapkulu, "Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Oda Formu kapsamında hazırladığımız 122 bin euro tutarındaki Kapasite ve Ticaretin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Oda olarak kurumsal kapasitemizi geliştireceğiz. Bunun yanı sıra, iki il arasında da ticaretin gelişmesini sağlamayı umuyoruz. Proje kapsamında iki il arasında karşılıklı ziyaretler gerçekleştirerek birbirimizin deneyimlerinden yararlanacağız" dedi.

Sibiu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gheorghe Aldera, proje ile özellikle Siirt'in fıstık gibi yöresel ürünlerinin AB'de pazarlanma imkanı bulacağını belirtti. Sibiu kentinin hayvancılık ve süt ürünleri alanında önde olduğunu belirten Aldera, şunları söyledi:
"Bu proje ile karşılıklı bir bilgi alışverişinde bulunacağız. Ama özellikle deneyimlerimizden yararlanarak Siirt Ticaret ve Sanayi Odası'nın kurumsal kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunacağız. Bunun yanı sıra iki ilin arasında bir ticari ilişkinin kurulmasını sağlayacağız. Özellikle Siirtli tüccar ve sanayicilere AB ülkelerinde ticaret yapma konusunda rehberlik yapacağız. Biz il olarak süt ürünleri hayvancılık ve tekstil alanında öndeyiz. Bizim deneyimlerimizden yararlanarak sizler de yöresel ürünlerinizi örneğin fıstığınızı AB'de pazarlayabilirsiniz. Bizim amacımız ilişkilerimizin, bu projenin 1 yıllık süresi ile sınırlı olmaması ve uzun süreli olmasıdır."

Daha sonra soruları cevaplandıran Aldera, Romanya'nın, Türkiye'nin AB üyesi olmasını istediğini ve bunu desteklediğini belirtti. Romanya heyetinde, Başkan Gheorghe Aldera'ın yanı sıra Başkan yardımcısı Eugen Lordenascu ve Proje Koordinatörü Anca Stefanie Muntean da yer alıyor. Heyet, yarın Kurtalan Çimento Fabrikası'nda incelemeler yapacak ve Siirt Valisi Necati Şentürk'le de görüşecek. Cumartesi günü ildeki tarihi ve kültürel yerlerin gezilmesinin ardından heyet Siirt'ten ayrılacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 19:09:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?