5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Sadak'a 1 yıl hapis cezası

SİİRT BELEDİYE BAŞKANI SADAK 1 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ı "Terör örgütü propagandası yaptığı" gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Selim Sadak'ın bir gazeteye verdiği demeçte, "Kürdistan'ı kurmaya gerek yok, zaten Kürdistan kurulmuş, bu bölgenin adı yüzyıllardır Kürdistan'dır" şeklindeki demecinde örgütün amacı doğrultusunda, örgütün argümanlarını kullanarak ve terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın görüşme notlarında değindiği "Ortak vatan Kürdistan" açıklamaları paralelinde konuşma yaptığı için cezalandırılmasına karar verdi.

Yargılama aşamasında savunma yapan Sadak, bir siyasetçi olduğunu ve güncel gelişmeler hakkında düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeler yaptığını ve konuşma içeriğinin suç teşkil etmediğini, "Kürdistan Kurulmuş" derken bir coğrafi bölge ve tarihsel bir gerçek olarak "Kürdistan" diye bir yerin var olduğunu kastettiğini ifade etti.

Sadak'ın Avukatı Şakir Demir ise yaptığı açıklamada müvekkilinin belediye başkanı olduğu son bir yıl içerisinde yaklaşık 50 soruşturma açıldığını ve bu açılan davalar neticesinde şu ana kadar 6 dosyada örgüt propagandasından dolayı ceza aldığını kaydetti. Demir, mahkemelerin "Kürdistan" kelimesi nedeniyle bazen beraat kararı verdiklerini bazen de ceza verme yoluna gittiklerini bildirerek müvekkilinin konuşmasının düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Demir konuşmanın tamamı incelendiğinde suç unsuru taşımadığını iddia ederek aksine bütünleştirici bir mahiyet taşıdığını savundu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2010 Salı 12:47:03
Güncelleme :27 Nisan 2010 Salı 14:04:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?