5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Sadak'ın 'evet' sevinci

SİİRT BELEDİYE BAŞKANI SADAK REFERANDUMU DEĞERLENDİRDİ

Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, referandumda başarılı olduklarını savunarak, "Biz bu Anayasa değişikliğinde boykotu uygun gördük, varlığımızı hissettirmeye çalıştık. Anayasa oylamasında beklentimizin üstünde bir netice elde ettik" dedi.

12 Eylül'de yapılan Anayasa değişikliğine ilişkin referandumu değerlendiren Siirt Belediye Başkanı Sadak, "Biz bu Anayasa değişikliğinde boykotu uygun gördük, varlığımızı hissettirmeye çalıştık. Biz bu Anayasa oylamasında beklentimizin üstünde bir netice elde ettik. Batman, Diyarbakır, Mardin, Hakkari, Şırnak, Bitlis ve daha birçok ilimiz yüzde 58 oranla oylamaya katılmadı. Yani halk AK Parti'nin bu tavrını eleştirerek, referandumu boykot etti. İlimizde ise büyük bir başarı elde ettik diye düşünüyorum.

Eruh ve Kurtalan ilçelerimizde ciddi bir mesafe kaydettik. Mesela belediye sınırları içerisinde yüzde 62 seçmen tepkisini göstermiş, bu referanduma katılmamış ve sandığa gitmemiştir. Yüzde 38'e yakın bir oy sandığa gitmiştir. Bunlardan bin 200'e yakını sandığa gitmiş, çift oy kullanmış" dedi.

"AK PARTİ SİİRT'TE 1 MİLLETVEKİLİ ANCAK ÇIKARIR"

Sadak, referandum oylaması sonucu tüm partilerin BDP'nin taleplerini dikkate alması gerektiğini söyledi. Sadak, "10 bin polis Siirt'e gelmiş, yasal olarak hiçbir şekilde oy kullanmaya hakkı yoktu bunların. Hakim onlara karşı tutanak tuttu. 3 yıla kadar hapis cezası var. Bu sabit bir suçtur, çünkü tutanakla oy kullanmışlardır. Bu kadar fazla oranla boykotun çıkması sanırım çok önemlidir, herkesin bunu dikkate alması gerekir. Başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye'nin bütün sorunlarını çözme konusunda AK Parti ve diğer partiler BDP'yi dikkate almak zorundadır. Bu da barajı düşürme konusunu işaret ediyor. Barajı düşürme konusu Türkiye'nin olmazsa olmaz sorunlarından biridir. Yani her seferinde ben gidip BDP'yle görüşmeyeceğim deyip Türkiye'yi zora sokmak çok doğru değildir. Bu Türkiye'nin bir gerçeğidir; siyasal iktidar öncüsü Siirt'te, Şırnak'ta, Diyarbakır'da, Batman'da ve Van'da iktidar rolü oynayan, halkın iradesini temsil eden bir siyasi partidir. Herkes bizi kayda almak zorundadır. Batman, Van ve Hakkari yüzde 70 civarında sandığa gitmiyorsa Başbakan'ın bunu oturup düşünmesi lazım. Başbakan ilk burada seçildiğinde yüzde 80 oy oranıyla seçilmişti, ondan sonraki seçimlerde yüzde 70-60'lara inmesi, şimdi de yüzde 40'lara inmesi çok vahim bir olaydır. Gelecekte de böyle giderse AK Parti Siirt'te 1 milletvekili ya çıkarır ya çıkarmaz" diye konuştu.

"SANDIKTAN ÇIKAN SONUCU SAYGI İLE KARŞILIYORUZ"

Seçimde yüksek oranla sandığa giden Şirvan, Pervari ve Baykan ilçesi ile ilgili çalışma başlatacaklarını belirten Sadak, "13 belediyede 2-3 tanesini ya alır ya almaz AK Parti. 3 ilçemize faaliyetlerimiz girmemişti; Pervari, Şirvan ve Baykan. Bu ilçelerimizde bundan sonra bazı faaliyetlerimiz, çalışmalarımız var. Onları gerçekleştireceğiz ve oradaki halkımızı da aydınlatacağız. Baskılar oradaki halkımızın önüne tel bir örgü çekmiş. Şirvan, Baykan ve Pervari ilçelerimizi incelediğimizde yüzde 100 oy kullanmışlar. Peki bu insanların arasında ölen olmamış mı, kimse hastalanmamış mı, kimsenin bir işi çıkmamış mı? Bunlar nasıl oy kulanmışlar bilmiyoruz. Netice ne olursa olsun biz sonucu saygıyla karşılıyoruz. Halkın verdiği karar bizim için de geçerlidir, biz de bu kararı alkışlıyoruz. Mühim olan yarındır, 13 Eylül'dür. Bu çatışmaların durması için Başbakan'ın bir şeyler yapması lazım" şeklinde konuştu.

"EVET GELİR GEÇER"

Bakan Egemen Bağış'la yaptığı görüşmede 'evet'in gelip geçici olduğunu söylediğini belirten Sadak, "Ben Bakanımız Egemen Bağış'a da buraya gelirken söyledim 'evet' gelir geçer. Mühim olan bu referandumdan sonra bu eylemsizlik kararını nasıl dikkate alacaksınız, buna nasıl yaklaşacaksınız? Bu durumda bizim için önemli olan budur. Dikkatinizi çektiyse bölge illerinin hiçbirinde bayramlaşma olmadı. Operasyonlar ve öldürülen insanlar acaba kapsamlı bir çatışmanın başlamasına vesile olacak mı? Çatışma sürecini tekrar uzatıp da kalıcı barış ve çatışmasızlık ortamını tamamı ile kaldıracak mı? Biz bunu görmek istiyoruz. Türkiye için bunu görmek istiyoruz; 'evet'i de olgunlaştıracak, demokrasiyi de olgunlaştıracak, geri kalan Anayasa maddeler indinde değişmesine vesile olacaktır bu. İlk önce ülkeyi çatışmasızlık ortamına kavuşturacak ve bunun da kalıcı barışa gitmesi için herkesin çalışması gerekir. Ölmekle, öldürmekle bu işin bitmeyeceğini biliyoruz. Bir an önce kalıcı barışa ihtiyacımız var. 30 yılı

aşkındır siyaset yapıyoruz bu alanda ve sorunların nasıl çözüleceğini biliyoruz. Hangi sorunlar hangi süreçte oluşmuş, biz bunları biliyoruz. Bir an önce sayın Başbakan ve yetkililer yarın öbür gün çıkıp Türkiye'nin çoğulcu parlamenter, çoğulcu demokrasi sistemine kavuşması, yerelde siyasetin yapılması için oy barajının indirilmesi ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve belediyenin özgürlükleri güçlendirilmesi için yasaları değiştirmesi gerekiyor. Başbakan geliyor Diyarbakır'a, bölge mitingi yapıyor, 30 bin kişi topluyor. Yalnız BDP İl Başkanı ve Belediye Başkanı Siirt'te bir miting yapıyor, 25 bin insan topluyor. Bunlardan ders çıkarılması gerekir" dedi.

"SEÇİMDE EVET ÇIKMASI BENİ SEVİNDİRDİ"

Son olarak Kürtlerin taleplerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Sadak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Böylesi bir sonucun çıkması benim için sevindiricidir, ama aynı şekilde boykot oranının da yüksek olması beni sevindirdi. Ülkenin diğer bölgelerinde herhangi bir sorunun çıkmaması güzel bir şeydir. Ama herkes bu Kürtlerin demokratik haklarını dikkate almak zorundadır. Yarın öbür gün ters teper, hoşnutsuzluk çıkar. Zamanında da dikkate almadılar, sorunlar çıktı. Diyarbakır zindanları için bağırdık çağırdık, kimse korkudan bir şey demedi, herkes titredi korkudan. Kürtlerin bir sözü var 'ya söylediğin söze sahip çık ve söylediğini yap ya da söyleme' şeklinde. Yapılması gerek de budur. Bu vesileyle referandum ülkemize hayırlı olsun, ülkemize barış, kardeşlik ve güzellikler getirsin. Darısı tüm diğer maddelere; 1. maddeden ta son maddeye kadar Türkiye'nin ihtiyacı olacak şekilde düzenlenmesine vesile olsun ve Türkiye'nin bütün sorunlarına derman olsun."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2010 Çarşamba 12:13:03
Güncelleme :22 Eylül 2010 Çarşamba 16:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?