5
Mayıs
2024
Pazar
SİİRT

Sadak'tan davetiye tepkisi

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı yurtta olduğu gibi Siirt'te de törenlerle kutlandı.

Kutlamalar kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan çelenk törenine, Siirt Valisi Necati Şentürk, 3. Komando Tugay Komutanı Özhan Ayaş, Başkanı Selim Sadak, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Zayidanoğuları, Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, kamu müdür ve amirler, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Cumhuriyet meydanında düzenlenen törene katılan Belediye Başkanı Selim Sadak saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okumadı.

Anıt önündeki tören sonrası Belediye Başkanı Selim Sadak basın açıklaması yapmak üzere belediye binasına giderken diğer protokol mensupları, stadyumdaki törenlere geçti.

Belediye binası önünde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramına neden katıldığını açıklayan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, kendi partisi olan DTP'ye davetiye gönderilmemesine tepki gösterdi. Sadak, "Güzelliklere doğru güzel yaşamaya doğru atılan adımlardan biri bayramlardır. Dini bayramlar osun halk bayramları olsun, devletlerin kendine sembol ettiği bayramlar olsun mutlaka ve mutlaka zorlu bir aşamanın sonucunda artık toplumların insanların refaha ve refah içerisinde yaşaması için belirlenen günlerdir.

19 Mayıs'ta Cumhuriyetin kurulu için Samsun'da başlayan ve Anadolu'ya yayılan esas büyük bir imparatorluğun mirası olarak yalnız Anadolu'da bir Cumhuriyetin kurulmasına girişim ve başlangıcıdır. Bu Cumhuriyet kurulurken demokratik ve laik bir Cumhuriyet şiarı ile kuruldu. 21 Anayasası bu ruhla halka anlatıldı, bu vesile ile Cumhuriyetin kuruluş yıları ve kuruluş aşaması Kürt coğrafyasında başlamıştır. Sivas Kongresi, Erzurum Kongresi ve Mustafa Kemal'in Diyarbakır'a yöresinde başlattığı çalışmalar ile temeli atılmıştır Cumhuriyetin kurulması. Ne hikmetse Cumhuriyet kurulduktan sonra 24 Anayasası bir ömür boyu Türkiye'yi sıkıntıya sokacak şekilde ülkenin büyük bir coğrafyasını görmezden gelmiştir. Mustafa Kemal'in ve çalışma arkadaşları kuracağımız Cumhuriyet Kürtlerin ve Türklerin meskul ettiği oturduğu coğrafyadan ibarettir. Bu Cumhuriyetin 2 tane asli unsuru var bunlarda Türk ve Kürt halkıdırlar bu vesile ile Anadolu'da çalışmalar başlatılmıştır. Ama 24 Anayasasından sonra bu söylemler rafa kaldırıldı.

Kurulmak istenen Cumhuriyetin laik Cumhuriyet ayağı tamam, Laiklik ayağı da tamam ama demokratik ayağı eksik kaldığı ve demokratik ayağını tamamlamak için yine halklara görev düşecektir. Ama kötekler izin vermezler ve bu halka rahatlık vermezler. Halklar insanlık kardeşlik şiarı içerisinde bu bayramı daha da güzelleştirecekler. Halkın iradesinin hakim olacağı ve halkın iradesinin tamamen egemen olacağı bayramlar olacak. Halk bunu artık zorlamalarla, yalnız çocuklarla değil büyük halk yığınlarıyla bu bayramlar kutlanacaktır. Halk kendi isteği ile gerek 19 Mayıslar olsun gerek 23 Nisanlar olsun gerekse 29 Ekimler olsun insanlar büyük coşku büyük şölenlerle ve büyük bayramlarla nevrozlarda olduğu gibi hiçbir zorlama olmadan nevrozda insanlar meydanları dolduruyor. Bu tür bayramlarda o statta yer olmaması gerekirdi. Büyük meydanlarda kutlanması gerekirdi.

Şayet Cumhuriyet laik demokratik ve halkın ödediği emek, ödediği bedelin anlamını veren bayramlar olduğunu hepimiz bu bilinci taşıyorsak öyle olacaktı ve öyle olacaktır. Bu bayram büyük bir gün halk yığınlarıyla kutlanacak yalnız ilkokul çocuklarının, resmi dairelerin zorlamalarıyla değil halk halkın her bireyi kendini bir belediye başkanı kadar kendini bir vali kadar bayramın kutlanmasında sorumlu görecek ama halkın özgür iradesi tanındığı gün halkın gerçek tanındığı ve kabul edildiği günden sonra bütün bunlar böyle olacak. Halkı dışlayan, halkın yararını dışlayan bir anlayışın bu bayramlara sahip olması da sanırım bayramın
özgür ve biraz yoksun kalıyor diye düşünüyorum.

Her şey halk için her şey halka dayalı olacak toplumların halkları özgürlüğün ve eşitliğin temelinde doğanın ve doğallığın gerektiği gerçekleri kabul etmek şiarı ile kardeşliği pekiştirmek topluluğun mutlu ve demokratik bir toplumu yaşatmak herkesin görevidir. Biz belediye olarak biz parti olarak buna her zaman varız bunu yaşatmak için icra etmek için de çalışmalarımız devam edecektir. Siirt'te iktidar olan bir parti, mecliste grup kuran bir partiye davetiye göndermeme protokol metni 19 Mayıs protokolü göndermeme açıklanacak bir durum değil çok acı demokrasinin yüz karasıdır. Demokrasinin ayıbıdır Siirt'te iktidar, parlamentoda grup olan bir partiye protokolü göndermemek bilgilendirmemek davet etmemek Siirt halkına bana göre saygısızlık mı diyelim tanımamazlık mı diyelim bilmiyorum nasıl ama doğru değildir. Hem bu il milletvekili için bu yerelden iktidar olan bir parti halkın yüzde 50'sinin oyunu alan bir partiye bilgilendirmemek ona davetiye göndermemek tamamen halkı tanımamaktır" dedi.

Stadyumdaki törenler saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Siirt Valisi Necati Şentürk, Siirt Tugay Komutanı Tuğgeneral Özhan Ayaş, Belediye başkanı Selim Sadak'ın araç ile stadyumda tur atarak öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladılar. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Siirt İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Enis Önen, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti olduğunu söyledi.

Okunan şiirlerin ardından 2008-2009 eğitim ve öğretim yılında şiir, resim ve kompozisyon dallarındaki yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verildi. Daha sonra öğrenciler, bando eşliğinde kortej yürüyüşü yaparak çeşitli gösteriler sundu. Stadyumu dolduran binlerce vatandaş, öğrencilerin sunduğu gösterilerle coşku dolu anlar yaşadı. Bu arada, törenler sırasında sıcaktan bunalan bazı öğrenciler fenalık geçirdi. Öğrencilere, tören alanındaki ambulansta müdahale yapıldı.

Gösterilerden sonra stadyuma inen Siirt Tugay Komutanı Tuğgeneral Özhan Ayaş ve Vali Necati Şentürk, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerini düzenleyen ve organize eden öğretmen ve müdürleri tek tek kutladılar.

iha
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 18:26:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?